Metanol změnil osudy stovkám lidí. Vztah Čechů k alkoholu ale ne

Brno - Největší událostí roku 2012 je metanolová aféra, která poznamenala dění několika posledních měsíců. Na trh se dostaly tisíce litrů nebezpečného alkoholu, který má dosud na svědomí 38 obětí a desítky dalších lidí, kteří měli nebo mají zdravotní problémy. V Česku byla dokonce kvůli sérii otrav poprvé v historii vyhlášena částečná prohibice. Policie zatím obvinila téměř sedmdesát lidí a nadále rozkrývá rozsáhlou síť výrobců, distributorů i prodejců.

Metanolová kauza se zrodila na začátku září, kdy na otravu toxickou směsí během jednoho týdne zemřelo osm lidí. S přibývajícími otravami rostl tlak na to, aby vláda razantně zakročila. Vláda proto nejprve 12. září zakázala prodej tvrdého alkoholu ve stáncích. O dva dny později ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vyhlásil poprvé v historii Česka prohibici. Prodávat se nesměly nápoje s obsahem alkoholu nad dvacet procent. Počet mrtvých už vzrostl na devatenáct.

Během několika málo hodin tvrdý alkohol zmizel z regálů v supermarketech i z barů a restaurací. Češi po dva týdny holdovali především pivu, vínu. Kdo toužil po tvrdém alkoholu, musel sáhnout do domácích zásob. I v době prohibice se ale alkoholu napila více než pětina obyvatel. Jen necelá třetina pravidelných konzumentů se ze strachu z otravy pití vzdala, nemluvě o domácích zásobách, které Češi vyhazují jen velmi neradi.

Dopadům metanolové kauzy, především úmrtí 38 lidí, se věnovala řada výzkumníků. Například výzkum Markéty Špatné Metanolová kauza a její vliv na vztah lidí k alkoholu ukázal, že vstřícný vztah Čechů k alkoholu se příliš nezměnil. Bezmála 85 procent lidí se ani po skončení prohibice v restauracích neptá na původ nápoje s obsahem alkoholu nad dvacet procent a plná třetina lidí se bez obav chystá vypít alkohol vyrobený v letošním roce, který mají doma. Skoro 60 procent konzumentů pak zůstalo věrných likérkám, od nichž jsou zvyklí alkohol kupovat, téměř třetina dotazovaných ale uvedla, že si raději vybírá zahraniční alkohol. Přibližně dvanáct procent respondentů uvedlo, že je jim jedno, jaký alkohol pijí.

V čem se Češi v průzkumu bez rozdílu věku, vzdělání nebo pohlaví shodli, je to, že řešením metanolové kauzy by nemělo být zavedení úplné prohibice, jaká platí například v Norsku. Za celou aféru podle nich nesou vinu především kontrolní orgány, které by do budoucna prodejce alkoholu měly více hlídat.

Aféra proto rozpoutala i diskusi o potřebě trh s alkoholem více regulovat. Vláda představila plány na zavedení licencí, kontrolních pásek či snížení objemu spotřebitelského balení ze šesti litrů na jeden. Už brzy by nemusel být tvrdý alkohol k dostání ani ve stáncích a v automatech. Přísnější by mohly být i postihy za nalévání alkoholu mladistvým.

Podvody s pančovaným alkoholem přitom nejsou v Česku žádnou novinkou. Do hledáčku vyšetřovatelů se dostaly už před lety. V souvislosti s kauzou se proto objevily spekulace, zda úřady dříve situaci nepodcenily. Podle lihovarníků se celní správa do vypuknutí metanolové aféry zabývala především oficiálními výrobci a opomíjela černý trh.

Pančovaný alkohol
Zdroj: ČT24

Právě rozbujelý černý trh přitom stojí za celou kauzou. Původci metanolových otrav chtěli vydělat, chybovali ale při míchání směsi. Policii se ovšem v rámci vyšetřování zřejmě podařilo rozbít lihovou mafii, která pochází ze severu Moravy. Už koncem října zatkla podnikatele Radka Březinu, o kterém média píší jako o šedé eminenci na trhu s nelegálním lihem. Koncem prosince pak kriminalisté odhalili vůbec největší sklad s nelegálním alkoholem v historii policie.

Hlavní líčení do roka a do dne

Metanolová kauza je co do počtu obětí druhou největší katastrofou v dějinách Česka. Více lidských životů (50) si vyžádaly jen povodně v roce 1997. Obžaloby na zhruba 15 lidí na nižších stupních pyramidy, hlavně na koncové prodejce, stánkaře, ale i distributory, by mohly padnout do konce roku. Soudní řízení s hlavními obviněnými začne v letních měsících, nejpozději do září, tedy do roka od vypuknutí metanolové aféry. Pět lidí může dostat až doživotí.