Unikátní crossover koncert rozezněl brněnskou katedrálu

Brno - Včerejší vánoční koncert v podání Capellen Orchestra & Choir nabídl vánoční melodie v moderním stylu crossover. Stočlenný filharmonický orchestr a sbor předvedly skladby od mladých zahraničních autorů, kteří se věnují především filmové hudbě.

„Je to výjimečná událost. Všechny kusy, které tady budou uvedeny, ještě nikdy nezazněly naživo. Jsou ve speciální úpravě pro náš orchestr a sbor, nebo jsou vyloženě napsány jako vánoční předehra na moji objednávku,“ vysvětlil unikátnost včerejšího koncertu dirigent Petr Pololáník. Právě on vedl pod svojí taktovkou šedesátičlenný orchestr a čtyřicetičlenný sbor.

Dirigent Petr Pololáník o hudebním stylu crossover (zdroj: ČT24)

Uskupení s názvem Capellen Orchestra & Choir rozeznělo brněnskou katedrálu sv. Petra a Pavla hudbou ve stylu crossover. „Tento styl spojuje prvky etnické, folklorní, elektronické i minimal,“ popisuje provázanost klasických i moderních vlivů Pololáník.

Hlavní zadání skladeb bylo jednoduché: musí být inspirovány Vánocemi. A tak se k českému dirigentovi dostala hudba od tří mladých skladatelů z Norska, Německa a Japonska. Ti se věnují především filmové a reklamní hudbě. Své zkušenosti mají mladí autoři také se skládáním hudby k počítačovým hrám.

Unikátní repríza

Vánoční crossover koncert rozezní katedrálu ještě jednou. Unikátní repríza je naplánována na příští neděli 6. ledna. Autorem Vánoční overtury je Kentaro Sato, Vánoční fantazii složil Jo Blankenburg a Hymnus života zkomponoval Thomas Bergersen.

Velmi působivý byl především orchestr. „Je to výběr těch nejlepších hudebníků, které znám z různých orchestrů – z Brna, Olomouce, Hradce Králové či ze Zlína,“ popsal své kolegy Pololáník.

Vydáno pod