Co všechno bude letos dražší? Voda, odpad i bydlení

Jihomoravský a Zlínský kraj - Plánované zdražování se nevyhnulo ani jižní Moravě a Zlínskému kraji. Lidé si letos připlatí také za vodu a svoz odpadu. V některých brněnských městských bytech vzrostlo nájemné. A další peníze lidem z jejich rozpočtu odčerpá i vyšší DPH. Daň z přidané hodnoty se zvýší o jedno procento, a to v případě obou sazeb. Zdraží pohonné hmoty, potraviny i energie.

Od včerejška si lidé připlatí za nejednu komoditu. Zdražení vodného a stočného se dotkne většiny domácností. Nejvíce si za vodu připlatí ve Znojmě, kde oproti loňsku vzroste cena téměř o sedm procent. Nejlevnější poplatky mají naopak v Hodoníně, kde kubík vody vyjde i po zdražení na necelých 53 korun bez DPH. Ve Zlíně nebo v Blansku drží ceny vodného a stočného na stejné hranici jako loni.

Hlavním důvodem pro zdražování je obecný růst cen energií i plánovaná obnova vodovodů a kanalizací.

Jak se projeví zdražení vodného a stočného? (Cena za kubík vody bez DPH)

Ve většině měst se mění i ceny tepla

Za teplo si od letoška připlatí nejvíce v Hodoníně a ve Znojmě. Menší úpravy plánují také města jako Blansko, Kroměříž či Vsetín. Oproti tomu Brno, Vyškov a Zlín ceny nemění. Ačkoliv břeclavské teplárny nabízejí letos své služby levněji, paradoxně vyšší sazba DPH cenu dorovná do původní výše.

Výrazněji podraží svoz odpadu

Například Brňané nebo obyvatelé Holešova na Zlínsku budou muset nově sáhnout hlouběji do peněženek v souvislosti se zdražením odpadu. Doposud stál svoz odpadu v Holešově necelých pět set korun za osobu na rok. Nově si obyvatelé zaplatí bez čtyř korun sedm set. To je ještě více než v Brně, kde se ceny za svoz odpadu vyšplhají na 675 korun.

Například Hodonín ale vyšel svým obyvatelům vstříc, když nyní nabízí slevy za svoz odpadu pro seniory nad 65 let a pro děti do 10 let věku. Tyto skupiny budou platit jen poloviční sazbu.

O kolik se změní ceny svozu odpadu? (Cena za osobu na rok)

Nájemné poroste jen v Brně

Ceny nájemného v městských bytech se letos změní především v Brně. V souvislosti s koncem regulace nájemného si připlatí například obyvatelé městské části Bystrc, kde se nájemné zvýší o devět procent. V Židenicích pak nájemné poroste o více než 10 procent.

Výše jízdného v jednotlivých městech se letos nemění. Městskou hromadnou dopravu zdraží jen Uherské Hradiště, a to pouze v případě měsíčních předplacených jízdenek.

„Lidé šetří a budou šetřit ještě výrazněji. Může nastat úplně opačný efekt, tedy že se vybere méně, než Ministerstvo financí plánuje,“ vysvětlil rizika zvyšování DPH šéfredaktor finančního portálu Dalibor Chvátal.