Důchody se od Nového roku zvýšily, ale jen nepatrně

Ostrava - Všechny důchody, které lidé pobírají, se od Nového roku zvyšují. Základní výměra vzroste o šedesát korun a procentní část o necelé jedno procento. Lidé se nemusí o nic starat, zvýšenou částku jim Okresní správa sociálního zabezpečení vyplatí automaticky.

Důchody starobní, včetně předčasných, invalidní i pozůstalostní, všechny se zvýší, ale jen v řádech desetikorun. Mnozí lidé mají obavy, že to nebude stačit.

„Jsme s manželkou dva, tak máme dva důchody, takže to ještě jde, ale kdyby jeden zůstal sám, tak by to bylo zlé,“ uvedl Jaroslav Vítek z Ostravy.

„Jen léky, které užívám, zdražily z měsíce na měsíc o čtyři sta korun, takže těch sto dvacet nebo sto čtyřict korun, to není na nic,“ tvrdí také Milana Wunderlichová, která se potýká se zdravotními problémy. 

V moravskoslezském kraji důchody převyšují celostátní průměr, velký rozdíl je ale mezi tím, kolik mají muži a kolik ženy. Zvýšení počítá všem stejně - základní výměra vzroste o šedesát korun a procentní část o necelé jedno procento.

Ředitel ostravské České správy sociálního zabezpečení Michal Ztratil shrnul, že průměrný starobní důchod se v kraji zvýší o 138 korun, bude činit bezmála 11 tisíc korun.

„Inflace bude maličko vyšší, než o kolik jim bude přidáno, to znamená, že reálně si nepatrně pohorší, nicméně i mzdy reálně maličko klesají,“ komentoval situaci Vladimír Pikora, analytik společnosti Next Finance.

Zvýšení důchodů provedou úřady, lidé nemusí o nic žádat. „Česká správa sociálního zabezpečení v těchto dnech buď posílá oznámení, nebo se lidé o změně doví přímo při výplatě na poště,“ dodal Ztratil.

Systém vyplácení důchodů se nemění, ale ti, kteří byli zvyklí dostávat peníze na svůj účet druhý den v měsíci, si musí tentokrát počkat do zítřka.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)