Denně opraví brněnští silničáři třicet až padesát výtluků

Brno - Počasí posledních dní nepotěší žádného řidiče. Výkyvy teplot s nočními mrazy nahrávají výtlukům, které se objevují na stále zvyšujícím se počtu silnic. Brněnské komunikace zatím mohou opravovat silnice jen provizorně. Na boj s výtluky mají k dispozici čtyřicet milionů korun.

„Výtluky vznikají výkyvy zimního počasí. Střídá se sněžení, mráz, následné oteplení, takže voda zateče do spár, následný mráz spáru roztrhá a povrch komunikace se naruší,“ vysvětluje vznik nepopulárních výtluků mluvčí brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová.

Silničáři se snaží s výtluky bojovat, ale často mohou nabídnout jen provizorní řešení. „V současné době používáme studenou balenou vysprávku. To je speciální směs na opravu výtluků jako provizorní oprava komunikace,“ popsal dosavadní způsob údržby silnic mistr údržby Martin Glaser. Výtluky se nejprve vyčistí. Následně se zasypou speciální směsí, která má schopnost tvrdnout i v minus pěti stupních.

Řidiči mohou výtluky hlásit

Brněnské komunikace přišly s nápadem na portál Brňáci pro Brno, kde mohou řidiči aktivně hlásit nalezené výtluky. Silničáři získané informace ověří, následně zajistí opravu poškozené komunikace.

„Když projíždíme hlavní tahy, tak denně vyspravíme takových třicet až padesát výtluků,“ vypočítává množství oprav Glaser. Tyto provizorní opravy provádí Brněnské komunikace už od poloviny prosince. Zároveň jejich pracovníci monitorují, kde se výtluky objevují nejčastěji. „Největší výskyt jsme zaznamenali na ulici Řipské, pod hradem Veveří na ulici Rakovecké a také na ulici Jihlavské před městskou částí Bosonohy,“ upozorňuje řidiče Navrátilová.

Zároveň ale dodává motoristům naději: pokud se zásadně neochladí, plánují Brněnské komunikace začít od 7. ledna s trvanlivějším způsobem oprav za tepla, a to pomocí speciálního stroje. „Ten funguje na principu nahřívání poškozeného místa. Následně se díra zasype recyklátem, což je vyfrézovaná vozovka,“ popisuje druhý způsob oprav silničního povrchu Navrátilová. Brněnské komunikace získaly pro letošní rok 40 milionů, které mohou využít na lokální opravy vozovek.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)