Amnestovaní na jihu Moravy proudí na úřady práce

Jižní Morava - Z věznic na jihu Moravy už odešlo od včerejška kolem 300 amnestovaných. Svobodu získá ještě asi 200 lidí. Věznice opouštěli pozdě do noci. Většina z nich zamířila nejdříve domů nebo do hospody. Na nápor propuštěných se už chystají úřady práce. Větší část z nich měla už včera mimořádnou poradu, první klienty totiž očekávají úřady práce právě dnes. Podobně jsou na tom i azylová zařízení. Ta jsou připravena přijmout ty, kteří se domů nevrací.

Ve věznici v Brně-Bohunicích by se amnestie vyhlášená prezidentem Václavem Klausem mohla týkat 137 z 600 odsouzených a vazebně stíhaných. Přímo v zařízení pracuje 12 soudců a pět zapisovatelek. Kdy jejich práce skončí, zatím není jasné. První z amnestovaných vězňů opustili zařízení včera o půl šesté v podvečer, poslední před čtvrtou ráno. Byla mezi nimi i Božena Daňková. Byla vazebně stíhána za neplacení výživného na své dvě děti. Do vězení se dostala poté, co dluh narostl na několik desítek tisíc korun. I když bylo její stíhání zastaveno, dluh zaplatit musí. Tvrdila, že si začne hned ve čtvrtek hledat práci. Propouštění v Bohunicích ještě zcela neskončilo. „V první vlně získali svobodu lidé, kteří ve věznici byli. Dále budou propouštěni lidé, kteří teprve nastoupí k výkonu trestu,“ řekla mluvčí věznice Dana Krejčířová. Například dnes do bohunické věznice nastoupili k výkonu trestu tři lidé. Soudce už prověřuje jejich spisy.

Marie Cacková, ředitelka krajské pobočky Úřadu práce v Brně (zdroj: ČT24)

Zatímco před brněnským nápravným zařízením na amnestované nikdo nečekal, jiná situace byla před věznicí v Kuřimi na Brněnsku. Tam se shromažďovalo početné příbuzenstvo. Kuřimské zařízení zvolilo jiný postup. Spisy lidí, jichž by se mohla amnestie týkat, vozí na Okresní soud Brno-venkov, který o nich postupně rozhoduje. Zatím věznice Kuřim propustila 90 vězňů. Na svobodu by jich mohlo jít asi dalších 80. Propouštění by mělo pokračovat dnes odpoledne. Přesný termín ale není známý. Amnestií se zabývají i soudy v Břeclavi a Znojmě, kde jsou dvě menší věznice. V Břeclavi bylo dosud propuštěno 11 z asi 200 vězňů a propouštění potrvá pravděpodobně do pátku. Na svobodu by se mělo dostat 50 odsouzených a vazebně stíhaných. Poslední jihomoravské nápravné zařízení je ve Znojmě, odkud by mělo odejít zhruba 98 z celkového počtu 185 lidí. Obsazenost věznic se tak sníží o čtvrtinu až třetinu.

Statistika propuštěných vězňů v Jihomoravském kraji
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Úřady práce netuší, kolik vězňů se přihlásí do jejich evidence a kolik jich požádá například o sociální dávky. Připraveni jsou na ně ale už od dnešního rána. Nikdo z pracovníků si nemohl vzít dovolenou. „Předpokládáme, že k nám přijdou ve dvou vlnách. První budou ti, kteří budou potřebovat vyřídit doklady a budou potřebovat jednorázový příspěvek například na cestu ke své rodině. Ti dostanou příspěvek v hmotné nouzi,“ uvedla ředitelka brněnského úřadu práce Marie Cacková. Druhou vlnu budou tvořit další žadatelé o jednorázové příspěvky a také uchazeči o zaměstnání.

Monika Zemánková opustila vězení
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Na Oddělení sociální prevence a pomoci brněnského magistrátu zatím přišli pouze jednotlivci, očekává se však nápor dalších propuštěných. „Jsme připraveni jim poskytnout veškerý servis, kompletní sociální pomoc a také jim zprostředkujeme případné azylové bydlení,“ dodal vedoucí oddělení Ladislav Ptáček.

Jeho služeb využila i Monika Zemánková, která měla strávit ve vězení za krádeže dva roky. „Jsem šťastná, že jsem venku, bylo to tam hrozné. Bylo by fajn, kdyby se dostaly ven i ostatní ženy,“ prohlásila Zemánková. Ještě dnes se zaregistruje na úřadě práce.

Zda využije stejnou možnost i Vítězslav Cempírek, jenž včera večer opustil brány rapotické věznice, není jasné. Za amnestii je však vděčný. Jsem velice rád, bylo to vysvobození z toho pekla tady," uvedl Cempírek. Dostal 23 měsíců za maření úředního výkonu, jezdil bez řidičáku. Jeho první kroky vedly k rodině.

Magistrát města Brna
Zdroj: ČT24/ČT Brno