Policie ČR: Jižní Morava a Zlínsko jsou rájem výrobců pervitinu

Jihomoravský a Zlínský kraj - Na jihu Moravy a Zlínsku se ve srovnání se zbytkem republiky ročně odhalí desítky varen pervitinu. Říkají to policejní statistiky. Výrobců a „spotřebitelů“ zde přitom každoročně přibývá. Jedním z důvodů je i dostupnost pseudoefedrinu v lékárnách našich sousedů, které nemají prodej léků s jeho obsahem nijak výrazně regulován. Pervitin je také stále více žádanou drogou, protože například ve srovnání s heroinem je mnohem levnější.

Jen v samotném Brně přitom loni policisté zajistili 19 varen pervitinu, na celé jižní Moravě jich odhalili dokonce 54. Jihomoravský toxi tým eviduje každoročně desítky případů. Počtem odhalených varen jižní Morava a Zlínsko vévodí zbytku země. Jde přitom o velmi složitou policejní práci.

„Uživatelé se znají, a pokud se do skupiny chce dostat někdo nový, tak pouze přes člověka, který zná přímo toho vařiče,“ nastínil postup jeden z blanenských kriminalistů. Právě tamní kriminalisté mají za sebou úspěšný konec roku. V posledních čtyřech měsících se jim podařilo odhalit čtyři varny pervitinu. Největší případ výroby drog za posledních deset let na Blanensku – ale i v celém kraji – vyřešili kriminalisté v září. Rozbili tehdy desetičlenný gang. Tři hlavní aktéři, dva z Blanenska a jeden z Vysočiny, skončili ve vazbě.

„Čtyři muži a dvě ženy měli výrobu drog velmi dobře promyšlenou a organizovanou. Pravidelně jezdili nakupovat léky do polských lékáren, nejčastěji do města Klodzko. Z léků pak na různých místech vyráběli vysoce kvalitní pervitin,“ uvedla policejní mluvčí Iva Šebková. Další varnu objevili blanenští policisté v jednom z bytů v Adamově během října, v listopadu zase v Boskovicích.

Předměty zabavené při domovní prohlídce
Zdroj: ČT24

K výrobě pervitinu se používají běžně dostupné léky. Například ty proti nachlazení. Stát sice omezuje prodej léčiv s obsahem pseudoefedrinu, výrobci drog z Moravy je ale jezdí kupovat například do Polska, kde podmínky prodeje nejsou zdaleka tak přísné. „Jsou to země, kde je možné tyto léky nakupovat bez občanského průkazu, není tam ten prodej evidován,“ vysvětlila Šebková.

Benevolentní legislativu v sousedních státech by měl částečně nahradit například vznik česko-polského toxi týmu, jehož teritoriem má být právě příhraniční oblast.

A snaží se i čeští politici. Ministr vnitra Jan Kubice se sešel již na podzim se svým polským protějškem, aby problematickou otázku řešili na nejvyšší úrovni. Zatím se ale nic nezměnilo. „Již dvakrát byl v polském Sejmu projednáván materiál, který měl vést k regulaci volného výdeje léků s obsahem pseudoefedrinu v polských lékárnách. Bohužel z nějakých důvodů, které jsou na polské straně, k této regulaci ještě nedošlo,“ vysvětlil Jakub Frydrych, ředitel Národní protidrogové centrály.

Jak dlouho budou mít výrobci snadnější cestu do polských lékáren, není jasné. A uživatelů pervitinu – alespoň na jihu Moravy – přibývá. Podle sdružení Podané ruce se od roku 2010 zvýšil počet závislých zhruba o pětinu.

Zveřejněné případy výroby a prodeje drog na jihu Moravy

Listopad 2012 - Dva pěstitele konopí odhalili v minulých dnech vyškovští kriminalisté. Jeden z nich distribuoval drogy ve Vyškově, další je pěstoval na zahradě jednoho z domků v okrese.
Říjen 2012 - V Brně napadl policisty při svém zatýkání sedmatřicetiletý prodejce drog. Zadržen byl při prodeji pervitinu. Zbavil se jej tím způsobem, že jej rozprášil z ampule přímo do obličejů policistů. Při pokusu o útěk ho zadržela tříčlenná hlídka. Muži hrozí až deset let vězení.
Říjen 2012 - Policie zadržela skupinu cizinců, kteří na jižní Moravě údajně distribuovali pervitin a marihuanu. Skupinu tvořilo osm Vietnamců a jeden Makedonec. Odbytiště měli hlavně v hernách a barech na Znojemsku.
Září 2012 - Kriminalisté na jihu Moravy zlikvidovali gang výrobců vysoce kvalitního pervitinu a pěstitelů konopí. Z účasti v něm podezírají deset lidí, šest je již stíháno. Ze tří hlavních organizátorů jsou dva z Blanenska a jeden ze Žďárska.
Srpen 2012 - Kriminalisté zadrželi v uplynulých dnech pětatřicetiletou ženu, kterou podezřívají, že v Hodoníně v panelovém bytě vyráběla pervitin.
Srpen 2012 - Brněnský krajský soud v odvolacím řízení potvrdil tresty pro lékárnice z Pohořelic za prodej léčiv na výrobu pervitinu ve velkém. Sylva Kolleová si musí odpykat čtyři roky vězení. Součástí jejího trestu je i šestiletý zákaz prodeje léčiv. Její zaměstnankyně Blanka Grycová dostala za obchod s léky tříleté vězení s podmíněným odkladem na pět let.
Srpen 2012 - Kriminalisté zadrželi dva muže z Břeclavska, které podezírají z výroby pervitinu ve velkém. Policie u nich zajistila asi 50 gramů této látky a dále 20 rostlin konopí, z něhož se vyrábí marihuana.
Duben 2012 - Kriminalisté z brněnského toxi týmu zadrželi ženu podezřelou z výroby a distribuce drog. Podle vyšetřování nejméně od ledna vyráběla a prodávala nebo zadarmo dodávala svým odběratelům pervitin. Po policejním zásahu skončila čtyřiadvacetiletá žena ve vazbě.
Březen 2012 - Celníci zabavili v Lanžhotě na Břeclavsku dvojici mužů přes tisíc léků, které se používají k výrobě pervitinu, tři zatavené stříkačky s touto drogou a také pět litrů toluenu. Pachatelé si vše přivezli ze Slovenska.
Březen 2012 - Brněnští policisté odhalili v panelovém domě v městské části Kohoutovice varnu pervitinu. Na místo se dostali, protože v bytě byl hlášen požár. Drogu podle policejního vyšetřování v bytě vařili tři muži. Jeden z nich je recidivista a je v podmínce, skončil proto ve vazbě. Hrozí mu až deset let vězení.
Únor 2012 - Kriminalisté zlikvidovali v uplynulých dnech na Hodonínsku hned dvě velké pervitinové laboratoře.
Únor 2012 - Brněnská policie zadržela dva muže ve věku 33 a 42 let, kteří údajně vařili po lesích pervitin a prodávali jej ve městě.
Leden 2012 - Ve vazbě skončil kvůli výrobě pervitinu šestadvacetiletý muž z Hodonínska. Hrozí mu až pět let vězení za několik prohřešků proti zákonu, které spáchal v souvislosti s výrobou drog. Patří mezi ně i výbuch pervitinové laboratoře nebo dovoz léčiv ze Slovenska.
Leden 2012 - Policie dopadla čtyřčlennou skupinu pachatelů, kteří hned na dvou místech vyráběli tvrdou drogu – pervitin. První varna byla v bytě v brněnské ulici Cejl, druhá v obci Tvarožná na Brněnsku. Skupinu tvořili dva muži a dvě ženy ve věku pod 35 do 50 let. Jsou závislí na drogách.

Vydáno pod