Nemocnice zatím nepodepsaly smlouvy s pojišťovnami

Ostrava - Žádná z nemocnic, které patří Moravskoslezskému kraji, zatím nepodepsala smlouvu o poskytování péče se zaměstnaneckými pojišťovnami. Ředitelé tvrdí, že v nich není to, na čem se na konci roku společně dohodli. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna to ale popírá. Vedení nemocnic v Orlové a v Karviné zatím odmítá podepsat i smlouvy s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou.

Trpělivostí se musí obrnit také šéfové krajských zdravotnických zařízení. Třeba očnímu v Karviné mělo podle dohody ze 7. prosince zůstat všech 10 postelí. VZP ale v navržené smlouvě počítá pouze s pěti.

„Staří lidé, kteří často nemají jak se dopravit domů sami a přijede si pro ně rodina až po zaměstnání, by museli čekat na chodbě,“ vysvětloval primář Očního oddělení Nemocnice Karviná Jiří Slepánek.

A jiná čísla, než která měla nemocnice s pojišťovnou dohodnutá, platí i pro orlovskou ortopedii. „Návrh byl 36 lůžek akutních a tři lůžka na Jednotce intenzivní péče. Pojišťovna však teď uvádí jen 26 lůžek akutních a 6 pro JIP,“ řekl ředitel Nemocnice Karviná a Orlová Petr Kovařík.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Ostatní krajské nemocnice s nakonec problém v Všeobecnou zdravotní pojišťovnou nemají a smlouvy buď podepsaly, nebo brzy podepíší.

Ve Frýdku-Místku bojovali o zachování lůžek na urologii, nemocnice nakonec zatím s VZP podepslala smlouvu na tři roky. „Ostatní pojišťovny nám poslaly různé návrhy rámcových smluv, které ovšem nebyly v souladu se závěry jednání,“ uvedl ředitel Nemocnice Frýdek-Místek Miroslav Přádka.

Druhá největší pojišťovna v regionu ale tvrdí v písemném prohlášení opak: "Nové přílohy k rámcovým smlouvám byly poslány přesně v souladu s výsledky jednání ze dne 7. 12. 2012, kdy jsme se dohodli s Moravskoslezským krajem na kompromisním řešení. Očekáváme, že rámcové smlouvy by mohly být podepsány do 14 dnů.

Například ředitel Nemocnice Havířov Jan Ferenc však tvrdí, že dohodnuté lhůty na pět roků byly změněny třeba na rok nebo na dva.

Pojišťovny tvrdí, že jsou připraveny nedostatky odstranit a ředitelé nemocnic ubezepčují, že i když zatím léčí bez podepsaných smluv, nikdo z pacientů nic nepocítí.

Vydáno pod