Čtyři obce na Vsetínsku dnes volí místní zastupitele

Vsetínsko - Každý týden k volbám, i tak by se dal charakterizovat začátek roku 2013 pro obyvatele obcí Poličná a Krhová, které se v loňském referendu vyslovily pro odtržení své obce od Valašského Meziříčí. Samostatnost získaly před 5 dny, za týden je čeká první kolo prezidentské volby, ale k nejdůležitějšímu hlasování vyrazí jejich obyvatelé dnes. Občané si zvolí zastupitelstva obcí, která by je měla reprezentovat až do dalších řádných voleb. Kromě Poličné a Krhové se volby uskuteční také ve Študlově a Lačnově, kde se rozpadlo místní zastupitelstvo.

V Poličné lidé volí 13 zastupitelů, v Krhové 15. V Krhové kandiduje pět subjektů, kandidátku sestavila ČSSD, Sdružení nezávislých kandidátů Krhovjané I. a Sdružení nezávislých kandidátů Krhovjané II. O přízeň voličů budou usilovat také dva nezávislí kandidáti, Vítězslav Kotas a Miloslav Krůpa. V Poličné si voliči mohou vybrat z Nezávislých pro Poličnou, dále mezi Rodáky a nezávislým kandidátem Luďkem Černochem.

O volby je mezi místními obyvateli mimořádný zájem. Podle zpravodaje České televize Luboše Dostála, který volby v obou vesnicích sleduje, stáli lidé v Poličné fronty, než se na ně dostane řada, aby za plentou mohli upravit hlasovací lístky. „Podobné to je i před volební místností v Krhové, lidé jedoucí volit autem nemají kde zaparkovat a musí čekat, až jejich sousedé odvolí a odjedou,“ popsal situaci Luboš Dostál. A zájem lidí potvrzují i statistiky, za první 4 hodiny voleb přišlo tolik lidí, kolik jich při jiných volbách chodí za celý den.

Milena Rapantová, předsedkyně volební komise v Poličné (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Krhové i Poličné měli k touze po samostatnosti stejný důvod. To když zastupitelé Valašského Meziříčí bez předchozího varování zrušili základní školy v obou vesnicích, jen aby zachránili některou z městských škol.

Velká radnice už pak nedokázala emoce v místních částech zkrotit, výsledky referend o odtržení byly jednoznačné. Nově nabytou samostatnost ale lidem zpočátku zkomplikuje administrativa – třeba výměna občanských, technických nebo zbrojních průkazů.

Obyvatel Krhové Vladimír Rybařík o oddělení obce (zdroj: ČT24)

„Menší obec má větší kontrolu nad obecními financemi a myslím si, že i společenský život bude bohatší,“ míní obyvatel obce Krhová Michal Perutka.

K Valašskému Meziříčí byla Krhová připojena v roce 1953. Na základě výsledku místního referenda se Krhová po šedesáti letech stala opět samostatnou obcí. V současnosti tam žije téměř 1 800 obyvatel.

Poličná se stala součástí Valašského Meziříčí až v roce 1976. O získání samostatnosti se pokoušela už v roce 2004, tehdy se ale obyvatelé v referendu vyslovili proti. V obci žije přes 1 700 obyvatel.

Poličná a Krhová se odtrhly od Valašského Meziříčí
Zdroj: ČT24/ČT Brno