Ústav gastronomie Slezské univerzity zve na degustaci hmyzích pochoutek

Opava - Ústav lázeňství, gastronomie a turismu Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě pořádá v lednu degustační večery věnované přípravě pokrmů z jedlých druhů hmyzu. Jídla připraví v restauraci Lotos ve Škrétově ulici v Ostravě kuchař z této univerzity Jan Pařízek.

Mluvčí univerzity Martin Kůs uvedl, že degustačním večerem všechny zájemce provede vědecko-pedagogický pracovník Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Alexandr Bureda.

„Na světě je údajně známo okolo tří tisíc druhů jedlého hmyzu. Ten je, zejména v Asii, latinské Americe či Africe vítaným zpestřením jídelníčku, protože je zdrojem bílkovin a dalších živin, například nenasycených mastných kyselin,“ uvedl Kůs. Dodal, že i v Evropě, kde pojídání hmyzu nemá tradici, jsou v poslední době hmyzí pochutiny považovány za delikatesu a hmyz se stává stále populárnějším i v tak vysvělé gastronomii jako je francouzská.

I v českém jazyce už vyšlo několik kuchařek, které se věnují rozmanité přípravě hmyzu, například housenek, červů, cvrčků, sarančat, včelích kukel nebo mravenců.

Martin Kůs dodal, že veškerý hmyz, který kuchař Pařízek pro degustaci použije, bude ze specializované farmy. Degustační večery budou v restauraci Lotos 14. a 28. ledna.