Vojenský opravárenský podnik ve Šternerku stahuje rolety

Šternberk - Vojenský opravárenský podnik ve Šternberku rozdá na konci ledna výpovědi všem svým zaměstnancům. O práci tak přijde 119 lidí, státní firma totiž areál kvůli stále nižšímu počtu zakázek na opravy opouští. Nový majitel by měl být znám na konci ledna.

Opravy armádní techniky, dílce pro stavební stroje – to je hlavní náplň Vojenského opravánského podniku Šternberk, podniku, který funguje přes šedesát let. Z jeho bran ale budou zaměstnanci vycházet už jen čtvrt roku. Dobře věděli, že něco takového je na spadnutí.

Šternberské opravny se před dvěma lety spojily s opravnami v Šenově u Nového Jičína. Armáda šetří a oba podniky už financovat nemůže. Šenov má navíc zkušenosti s obrněnými transportéry Pandur - a ty armáda v současnosti využívá. Volba tak logicky padla na Šternberk.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

„Dostaneme odstupné, očekáváme asi čtyři průměrné platy,“ uvedl ředitel podniku Adolf Veřmiřovský. Zaměstnanci měli možnost absolvovat rekvalifikační kurzy, někteří dostali nabídku přejít do Šenova, o svoji budoucnost se ale většina z nich bojí.

Ve Šternberku doufají, že nový majitel bude chtít většinu lidí znovu zaměstnat, obávají se ale i varianty, že podnik koupí spekulant. Mluvčí Ministerstva obrany Jan Pejšek ale tvrdí, že výběrové řízení by mělo spekulanty vyřadit.

Jedním z uchazečů je firma, která si část areálu pronajala a přes sto bývalých zaměstnanců z Vojenského opravárenského podniku zaměstnává už teď.

„Byl bych nejraději, kdyby tady ten podnik zůstal, tak jak je, na druhé straně chápu, že stát na to nemá peníze,“ komentoval situace starosta Šternberka Stanislav Orság.

Za kolik stát podnik prodá, to zatím nikdo nechce odhadnout. Přihlášky do výběrového řízení se můžou posílat do pondělí, v polovině ledna by pak mohl být znám vítěz.