Vesecká: Klausovu nabídku jsem přijala s rozpaky

Praha - Někdejší nejvyšší žalobkyně Renáta Vesecká nominaci od prezidenta na post zástupkyně ombudsmana přijala s určitými rozpaky. Přesto ale zdůraznila, že si jeho nabídky váží. Uvedla to v pátečním Interview ČT24. Dodala, že ji láká velký prostor pro prosazování práv občanů, který úřad ombudsmana nabízí. Sama ale přiznává, že si uvědomuje omezené pravomoci ombudsmana a nemožnost „zásadně prásknou to stolu.“

Vesecká podotkla, že nabídku od prezidenta na zástupkyni ombudsmana přijala s určitými rozpaky. „Práce advokáta, kterou nyní dělám dva roky, mě opravdu baví a vyhovuje mi. Po zvažování jsem se rozhodla nabídku přijmout, protože si velice vážím prezidenta a vážím si jeho nabídky,“ upřesnila.

Někdejší státní žalobkyně zdůraznila ještě další argumenty, které ji vedly k přijetí kandidatury. „Přijala jsem ji z toho důvodu, že úřad ombudsmana je velkým prostorem pro prosazování práv občanů, která je v současné době potřeba prosazovat,“ podotkla. Doplnila také, že na této parketě se pohybovala celý život. Jako zásadní považuje i možnost prezentovat veřejně své názory na půdě sněmovny, pokud má člověk co říct.  

Bývalá Nejvyšší státní záastupkyně Renata Vesecká
Zdroj: ČT24

Vesecká také hodnotila práci současného ombudsmana Pavla Varvařovského. „Staví se velice dobře k problematice citlivých porušování práv občanů, ať už jsme to zaznamenali v sociální oblasti nebo v oblasti ochrany dětí,“ míní Vesecká. Problém úřadu ombudsmana je ale spíše v tom, že nemá dostatečnou kompetenci vyjednat absolutní nápravu, protože ta je tam, kde jsou nadřízené úřady těch úřadů, které poškozují práva občanů, vysvětlila Vesecká.  „Zásadní prásknutí do stolu ze strany ombudsmana prostě není.“ 

Rozhodnutí soudu o prezidentských volbách Veseckou nepřekvapilo

Volba prezidenta proběhne podle plánu, ve dnech 11. a 12. ledna. Rozhodl tak Ústavní soud, který nevyhověl návrhu senátora a neregistrovaného prezidentského kandidáta Tomia Okamury na odklad volby. Vesecká sice nebyla podrobně seznámená s detaily Okamurovy stížnosti, nicméně podobné rozhodnutí očekávala. „Argumenty, které zazněly v médiích, nejsou podle mého názoru takového rázu, aby Ústavní soud vyhověl,“ uvedla.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)