Na Vsetínsku propouští Zbrojovka i Portáš

Vsetín - Tradiční podniky na Vsetínsku propouští - tamní zbrojovka i výrobní družstvo Portáš v Valašské Bystřici se zbavují lidí, kteří tam po mnoho let pracovali. Regionu hrozí nárůst nezaměstnanosti.

Ticho a prázdno. Před 70 lety náboje ze vsetínské Zbrojovky zachraňovaly armádu při sílící hrozbě 2. světové války.Teď ji česká armáda potopila sama. Náboje začala nakupovat přes centrálu NATO. Zbrojovka do tohoto klubu zahrnuta nebyla, proto končí.

Alois Martinec na konci ledna ztratí 35 kolegů. Hned jak jim skončí výpovědní lhůta. On jako jediný zůstane. Bude se starat o pobočku zbrojovky ve Slavičíně. V zánovní hale osiřely stroje za desítky milionů.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

A pro Valašsko to není jediná špatná zpráva. Po 50 letech zanikne výrobní družstvo Portáš ve Valašské Bystřici, cože je výrobce dřevěných násad.

Ruch v dílně klame. Na konci února tady skončí 50 lidí. Jejich zklamání je tak velké, že nikdo nechtěl ztratit ani slovo.

Tradiční valašskou výrobu násad na motyky nebo rýče potopil německý zákazník. Vypověděl smlouvu. Odlehlá vesnice a s ní celé Vsetínsko to bude těžce vstřebávat.

Miriam Majdyšová ze Úřadu práce ve Zlíně potvrdila, že za první dva pracovní dny se na úřadě zaevidováno téměř tolik lidí jako za celý listopad.

Vsetín měl na konci roku jedenáctiprocentní nezaměstnanost. Teď ji nejspíš překročí. Na jedno volné místo připadá 30 nezaměstnaných.