Ostravští tygři vyrážejí do světa, zoo se s nimi rozloučilo v neděli

Ostrava – V neděli se ostravská zoo loučila s tygřími bratry Edou a Eltonem. Ti se budou v průběhu ledna stěhovat, jeden do litevské Zoo Kaunas, druhý do Woburn Safari Parku v Anglii. Mladí tygři se v ostravské zoologické zahradě narodili 2. června 2011.

„Už dospěli do věku, kdy se postupně osamostatňují a odpoutávají od své mámy – samice Maji. Proto brzy odcestují do jiných zoologických zahrad, kde na ně čekají nepříbuzné samičky, aby se společně zapojili do další reprodukce. I ve volné přírodě jsou mláďata v tomto věku již zcela samostatná, oddělují se od své matky a vydávají se hledat nový domov a partnera,“ vysvětluje mluvčí Zoo Ostrava Šárka Kalousková.

Jako první brány ostravské zoo opustí Eda, koncem příštího týdne vyrazí do Litvy. „Tak jako u většiny předchozích transportů, nebude se ani tentokrát s největší pravděpodobností zvíře uspávat, ale bude se učit nastupovat do transportní bedny sám. Tento způsob je pro zvířata bezpečnější a méně stresující. Za tímto účelem bude bedna již několik dní před odjezdem umístěna do výběhu, aby si na ni Eda zvykl a bez obav do ní nastoupil. Pouze, pokud by nastaly nějaké komplikace, se Eda uspí,“ dodává dále Šárka Kalousková.

Elton se do Anglie přesune ještě do konce ledna.

Rozlučka s oběma tygřími bratry proběhla u výběhu tygrů symbolickým rozloučením s mimořádným komentovaným krmením.

Vydáno pod