Pacientům na Blanensku pomáhají výdejny léků

Šebetov/Benešov (Blanensko) - I v horečkách a se zimnicí museli nemocní pacienti z obcí na Blanensku cestovat deset kilometrů do nejbližší lékárny. Jejich lékař jim totiž léky nesmí vydat. Dostupnost léčiv se tak v některých obcích značně zhoršila. Tomu je nyní konec díky výdejnám léků.

Zatímco ve větších městech je lékárna téměř na každém kroku, v menších obcích musí lidé pro léky často dojíždět i více než deset kilometrů. Lékárna by se totiž na malé vesnici neuživila, proto se majitelům provoz takové pobočky nevyplatí. Řešením je v daném případě výdejna léků. Jedna se právě dnes otevřela ve zdravotním středisku v Šebetově – na hranici Jihomoravského a Olomouckého kraje. Provozovnu si zde zřídila lékárna z Jevíčka.

Starosta Šebetova hovoří o výdejně léků (zdroj: ČT24)

„Po 55 letech, co v Šebetově funguje zdravotní středisko, se nám podařilo rozšířit zdravotní služby o výdej léků,“ pochvaluje si zřízení výdejny starosta Šebetova Zdeněk Čížek (nez.). Otevřít si výdejnu léků je o něco snazší než uvést do provozu klasickou lékárnu. Přesto musí toto zařízení povolit Státní úřad pro kontrolu léčiv. „Rozdíl mezi výdejnou léků a lékárnou spočívá v tom, že výdejna není určena a ani vybavena k přípravě léčivých přípravků, které pro pacienty výdejny zajišťuje mateřská lékárna,“ popsala zásadní rozdíl mluvčí Ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová.

Kolik je u nás výdejen léků?

Podle informací Ministerstva zdravotnictví je v České republice aktuálně 239 výdejen léků. V Jihomoravském kraji jich funguje třiatřicet.

Výdejny léků fungují díky podpoře ze strany obcí, které se svým obyvatelům snaží zajistit co nejlepší dostupnost léčiv. Ačkoliv přímo ve výdejně se nemíchají žádné masti nebo tinktury, podobné objednávky je výdejna schopná zajistit do druhého dne. „Beru dost léků a dřív jsem musela jet do Boskovic, kde mi je teprve museli objednat. To jsem tam pak jela dvakrát. Tady ve výdejně mi léky objednají rovnou,“ pochvaluje si novou službu obyvatelka Šebetova Jitka Hrazdírová.

„Odborná pomoc je tu kompletní s celým poradenstvím, tak jako v regulérní lékárně,“ uvedla lékárnice Šárka Golcová, která obsluhuje v šebetovské výdejně léků. Díky této nové provozovně ušetří obyvatelé mikroregionu nejen čas, ale také peníze za cestu autobusem do nejbližšího města s lékárnou. „Dřív jsem musela jezdit do Boskovic. Teď jsem ráda, že je to tady. Když budu nachlazená, tak můžu jít sem,“ dodává s radostí Jana Ševčíková, která do výdejny dojíždí z kilometr vzdálených Knínic u Boskovic.

Za dva týdny se otevře výdejna léků také v Benešově

  • Obyvatelé Benešova doposud museli pro léky jezdit 10 kilometrů do Protivanova zdroj: ČT Brno
  • Za dva týdny by měla otevřít i výdejna léků v Benešově zdroj: ČT Brno

Podobnou výdejnu léků již brzy otevřou také v Benešově na Blanensku. Bývalé kadeřnictví v prostorách obecního úřadu se proměnilo na výdejnu léků už v prosinci loňského roku. Od té doby se postupně připravuje na zahájení provozu. „Chceme otevřít do čtrnácti dnů. Pojali jsme to jako službu občanům z naší spádové oblasti. Naše zdravotní středisko slouží pro pět obcí,“ vysvětlil starosta Benešova Antonín Rus (nez.).

Výdejna se nachází přímo naproti zdravotnímu středisku a má obsloužit mikroregion, který čítá na tři tisíce obyvatel. Ti doteď museli pro léky dojíždět do deset kilometrů vzdáleného Protivanova.

Problémy s dostupností léků v obci začaly, když lékaři přestali mít možnost vydávat léky. Především matky s malými dětmi a starší lidé se pro léky do města dostávali jen s obtížemi. Byli to právě lékaři, kteří v obci působí, kdo na problém upozornil. Zařízení na výdej léků bude otevřené vždy dle ordinačních hodin praktického, dětského a zubního lékaře.

Vydáno pod