Počet obyvatel Břeclavi a Hodonína klesá, města tak přijdou o miliony

Hodonín/Břeclav - Podle posledního sčítání klesl počet obyvatel Hodonína pod 25 tisíc lidí. Odchází především mladí lidé, kteří v regionu často jen těžko hledají práci nebo bydlení. Nižší počet obyvatel postihne i městský rozpočet – kvůli sníženému koeficientu u daně z nemovitosti přijde Hodonín o dva a půl milionu korun. Podobná situace je také v Břeclavi, kde kvůli odlivu obyvatel přijde městská kasa o dva miliony.

Ještě před deseti lety měl Hodonín 28 tisíc obyvatel. Po posledním sčítání obyvatel jich není ani pětadvacet. „Počet obyvatel se snížil pod 25 tisíc. To znamená, že naše daňové příjmy klesnou pod dva a půl milionu,“ přiznal starosta Hodonína Igor Taptič (nez.). Podle počtu obyvatel totiž stát určuje výši daňových příjmů pro městské a obecní rozpočty. Poslední sčítání lidu přitom říká, že Hodonín potřebuje jen čtyřicet nových obyvatel, aby překonal potřebnou hranici, a nepřišel tak o dva a půl milionu korun.

Čím méně má totiž město obyvatel, tím méně peněz získá pro městskou kasu. Břeclav tak letos přijde o dva miliony korun. „Byl by to určitě zásah do rozpočtu a museli bychom přehodnotit, zda nám to nenabourá nějaké plánované investice, případně opravy na tento rok,“ připustila břeclavská mluvčí Eliška Windová. K pětadvacetitisícové hranici potřebuje Břeclav získat ještě něco přes 250 obyvatel.

Jihlava si chtěla obyvatele „koupit“

O nové obyvatele bojují města a obce různě. Například Jihlava před sedmi lety nabízela tři tisíce korun lidem, kteří se ve městě přihlásí k trvalému pobytu. Obchodní tah vyšel Jihlavě už za tři dny. Tuto možnost ale využila i řada bezdomovců z okolí.

Hodonín, který ročně přichází zhruba o dvě stovky obyvatel, ale touto cestou jít odmítá. Sází spíše na výstavbu startovacích bytů. Podobné stanovisko drží i Břeclav, která si chce mladé lidi udržet podporou podnikání.

Vesnice láká na výhodné pozemky

O obyvatele se neperou jen města, ale i vesnice. Do boje o přízeň lidí nasazují porodné, pastelkovné nebo nabízí výhodné pozemky. Třeba v Dambořicích na Hodonínsku pořídí noví obyvatelé metr čtvereční za dvacet korun. Levné pozemky a bezúročná půjčka na 200 tisíc korun nalákaly devadesát nových lidí. Některým obcím se díky speciálním akcím podařilo dosáhnout na titul města. Třeba Újezd u Brna se rozrostl za posledních pět let o čtyři stovky obyvatel.