Vladimír Franz skládá hudbu k ostravské inscenaci Smrtihlav

Ostrava - Hudební skladatel, pedagog literát Vladimír Franz komponuje hudbu pro inscenaci Smrtihlav, kterou připravuje Národní divadlo moravskoslezské. Jde o drama uznávaného německého autora Martina Walsera, které se snaží vyrovnat s nacismem.

Režisérem představení, které bude mít premiéru 31. ledna v Divadle Antonína Dvořáka, je Peter Gábor. Ten se rozhodl oslovit právě Vladimíra Franze.

„Témata viny a vypořádání se s minulostí výrazně poznamenala myšlení 20. století a je pravda, že společnost třeba v Německu se s nacismem vyrovnává v umění daleko otevřenějším způsobem než v Česku. Zde se třeba do vypořádání s komunismem pouští málokdo, přitom je to povinnost,“ vysvětloval Franz, proč ho hra Smrtihlav zaujala a rozhodl se na její české premiéře v Ostravě spolupracovat.

Děj Smrtihlava je postavený na paměti a vzpomínkách. „Maturant Ruda Goothein se z jednoho dopisu dozví o spoluvině svého otce na zločinech nacistů. Jeho vztah k otci pak kolísá mezi láskou a úděsem, mezi pochopením, odmítnutím a odsouzením,“ uvedla mluvčí Národním divadla moravskoslezského Viola Kučerová.