Slečny, dcery nebo matka, jak je vidí Dita Pepe. V Aréně začíná výstava fotografií

Ostrava - Komorní scéna Aréna obohatí svůj činoherní program o fotografie. Ve foyeru ostravského divadla dnes začíná výstava fotografky a pedagožky Dity Pepe. Práce této respektované autorky uvede kurátor Martin Popelář.

Devětatřicetiletá rodačka z Ostravy začala fotografovat v Německu, kde po střední škole pracovala jako au-pair. Tam poznala italského studenta, po kterém má příjmení. Po návratu do Česka se začala fotografii věnovat naplno. V současné době učí na Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě, kde předtím také studovala.

Zpočátku se věnovala humanisticky orientované černobílé dokumentární fotografii, udělala například sérii Lidé Hlučínska 90. let 20. století, fotografovala mentálně postižené v někdejším ústavu v Ostravici. V současné době vymýšlí různé autobiograficky zaměřené koncepty. Je například autorkou cyklu inscenované portrétní fotografie Autoportréty, ve kterém se fotografovala s ženami různého typu, věku, zájmů. Snažila se jim připodobnit oblečením, nalíčením, výrazem i postojem. Následovaly Autoportréty s muži. Zabývá se také fotografováním módy.

V Komorní scéně Aréna vystaví také snímky z nedávno vydané knihy Slečny, která je sondou do života neprovdaných žen. Její fotografie navazují na texty Báry Baronové, která s ženami vedla dlouhé rozhovory. „Nejvíce mě oslovila Eliška, nejstarší ze Slečen, ale všechny jsou silné, výrazné osobnosti a chovám k nim obdiv. Práce to byla velmi obohacující v mnoha směrech,“ řekla Pepe. Vedle snímků z této série vystaví v divadelní galerii také fotografie své matky a svých dvou dcer.

Výstava potrvá do 30. března.