Obyvatelé Zábřehu se v termínu prezidentských voleb vyjádří i k papírně

Zábřeh - V referendu rozhodnou obyvatelé Zábřehu na Šumpersku o prodeji městských pozemků soukromému investorovi. Ten chce na okraji města postavit papírnu a energetický zdroj, který by spaloval bioodpad. Část lidí je ale proti. Obávají se zhoršení životního prostředí a také nárůstu dopravy. Referendum tam bude ve stejném termínu jako prezidentské volby.

Šest let už soukromý investor usiluje o výstavbu papírny a energetického zdroje na okraji Zábřehu. Více než čtyři roky se nespokojení obyvatelé města snaží prosadit, aby se k věci mohli vyjádřit sami v referendu. Bývalé vedení radnice ale nechtělo hlasování kvůli smlouvám s firmou připustit. Na popud odpůrců projektu nakonec rozhodl Ústavní soud.

A ten konstatoval, že žádnou smlouvou, kterou město uzavřelo se soukromým subjektem, nelze ochudit občany o právo na přímou demokracii. „To znamená, že můžeme přímo rozhodovat o naši budoucnosti,“ uvedl člen přípravného výboru Petr Wolf.

Vyjádřit svůj názor mohou lidé v pátek a v sobotu. Ve stejném čase a na stejném místě. na kterém se mohou vyslovit pro jednoho z prezidentských kandidátů.

„Otázka zní, zda občané souhlasí s tím, aby město prodalo pozemky firmě Wanemi,“ uvedl starosta Zábřehu František John.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Mluvčí městského úřadu Daniel Gryc upozornil, že platnost referenda je podmíněna pětatřicetiprocentní účastí, což je přes čtyři tisíce obyvatel.

Zástupce společnosti Wanemi nebyl k zastižení, nezvedal mobilní telefon. Do redakční uzávěrky nereagoval ani na sms se žádostí o vyjádření. Na svých webových stránkách ale firma vyzývá: Ignorujte referendum. Smlouvami mezi touto společností a městem se navíc stále zabývají soudy. Starosta John vysvětlil, že v případě smluv, které jsou už podepsané, existují pochybnosti, zda jsou v pořádku. Proto se město obrátilo na soud.

První výsledky referenda by měli lidé znát v sobotu kolem šestnácté hodiny.