Odboráři jednají o platech. Je to stále těžší, říkají

Ostrava - Ve velkých firmách na severu Moravy a ve Slezsku stále není jasné, jestli zaměstnanci letos dostanou přidáno. Manažeři firem se většinou obávají, že rok nebude příznivý a lidem nechtějí zvýšit mzdy. Kolektivní smlouvu podepsaly zatím jen Třinecké železárny. Platy tam porostou o dvě a půl procenta.

Platy jsou opět tvrdým oříškem. I když odboráři začali vyjednávat už loni v září, podepsanou kolektivní smlouvu mají zatím jen v Třineckých železárnách.

„Dvě a půl procenta by mělo pokrýt předpokládanou inflaci s tím, že podle hospodářských výsledků je předpoklad dalšího růstu mezd,“ uvedl předseda odborů Třineckých železáren František Ligocki.

Vedení ale přiznává, že přidávat zaměstnancům v době, kdy rostou ceny energií i dalších vstupů, není snadné.

„Nám na inflaci taky nikdo nepřidá. Ani naši zákazníci tento argument nemůžou respektovat,“  řekl ředitel Třineckých železáren Jan Czudek. Třinecké železárny jsou ale spíše výjimkou. V ostatních velkých firmách budou jednat zřejmě ještě řadu týdnů.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Dohoda je zatím v nedohlednu třeba ve společnosti OKD. Spor panuje nejen kolem růstu platů, ale i příplatku na dovolenou a Vánoce.

„Při nulové mzdě na Vánoce a dovolenou by to mohlo znamenat na mzdách pro rok 2013 mínus deset procent, což je pro nás nepřípustné,“ prohlásil předseda odborů OKD Jaromír Pytlík.

A Vítězslav Prak z odborů ArcelorMittal Ostrava zdůraznil, že vyjednávání je rok od roku těžší.

Odbory argumentují při jednáních také tím, že po odchodu stovek zaměstnanců mají ti zbylí o to více práce. Jak to všechno dopadne, zatím není jasné. Mluvčí společnosti Barbora Černá-Dvořáková potvrdila, že platnost stávající smlouvy je prodloužena do konce ledna.

Další velký zaměstnavatel, strojírenská skupina Vítkovice, se k dohodě blíží. S plošným růstem platů však zaměstnanci, podobně jako loni, počítat nemohou.