Hlavně technické památky lákají do Ostravy více turistů

Ostrava - V Moravskoslezském kraji  přibylo turistů. Ve srovnání s rokem 2011 ho navštívilo o několik desítek tisíc lidí více. Lákají je  především technické památky. Rekordy minulý rok zaznamenala Dolní oblast Vítkovic i důlní expozice na Landeku. Letos se očekává další zvýšení návštěvnosti a řada novinek, které jsou pro turisty přichystány.

Technické památky přitahují do Ostravy stále více lidí. V malém světě techniky si mohou vyzkoušet obrábění na různých strojích i jízdu na motorce.

Ředitel Dolní oblasti Vítkovice Petr Koudela potvrdil, že návštěvnost oproti plánům vzrostla více než dvojnásobně. „Čekali jsme 250 tisíc návštěvníků, nakonec jich bylo více než půl milionu,“ uvedl Koudela.

Simulaci sfárání do dolu si na Landeku loni vyzkoušelo více než 200 tisíc lidí. I tam letos chystají pro návštěvníky novinky. „Připravujeme simulovaný odstřel horniny, chceme ukázat lidem větrání dolu a podobně,“ řekl ředitel Landek Parku Lumír Plac.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Návštěvnost Moravskoslezského kraje stoupla o více než deset procent. Zvýšit by se mohla i v roce 2013. Například na Bílé v Beskydech bude nová sjezdová trasa pro horská kola - takzvaný single track.

Do kraje lidé jezdí často i za golfem. Na jedné z hald by mohla mít své golfové hřiště také Ostrava. „Na haldě se usilovně pracuje pět let. Golf bude v Ostravě realitou v průběhu tří let,“ tvrdil generální ředitel Vítkovic Jan Světlík.

Mezi deset nejnavštěvovanějších cílů v zemi patřila i ostravská zoologická zahrada. Mimo jiné kvůli úspěšnému odchovu sloní samičky Rashmi.


>>

Vydáno pod