Historický ovčín v Raduni je na prodej za tři a půl milionu

Raduň - Skoro dvě stě  let starý ovčín v zámeckém parku v Raduni, který je kulturní památkou, je na prodej. Před několika týdny se objekt objevil v nabídce jedné z realitních kanceláří. V současné době je v rukou tří soukromých vlastníků. Cena je tři a půl miliónu korun.

Nynější kulturní památku postavil v roce 1841 opavský architekt a malíř Franz Biela v pozdně ampírovém slohu. K chovu ovcí sloužil až do první třetiny 20. století.

Za největšího rozmachu bylo v ovčínu až 500 ovcí a ty pily z mramorových koryt. Interiér byl totiž velmi luxusní. Ale nezbylo z něho nic.

Kastelánka zámku Eva Kolářová uvedla, že například jednotlivá stání oddělovaly litinové sloupy. „Nezůstal kámen na kameni. Jen vnější kabát je ještě pořád čitelný,“ řekla.

Objekt si přivlastnilo komunistické družstvo, které tam chovalo dobytek. Národní kulturní památkou se stala budova v roce 1967. Skoro třicet let už ale chátrá. Teď se majitelé rozhodli k prodeji.

Kastelánka zámku Raduň zdůraznila, že raduňský ovčín je svou architekturou jediný svého druhu v kraji.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

„Tento ovčín máme v nabídce několik týdnů. Oslovujeme potenciální kupce, kteří by mohli objekt využít,“ sdělil ředitel realitní společnosti NAXOS Miroslav Sinér.

Co bude s budovou dál, není jasné. Podle některých studií by se hodil k přestavbě na luxusní domov pro důchodce. „To by se nám moc líbilo,“ prohlásila starostka Raduně Jarmila Juráňová.

Na konci loňského roku byla dokončena rekonstrukce zámecké sýpky. Ovčín je tak poslední budovou, kterou v zámeckém parku v Raduni zbývá opravit.