Se zbytky požáru ve skladu elektroniky bojují desítky hasičů

Zlín – Už druhý den se hasiči střídají u rozsáhlého požáru budovy v bývalém průmyslovém areálu Svitu v centru Zlína. V noci se požárníkům podařilo uhasit značnou část požářiště, stále ale dohašují intenzivní lokální ohniska požáru. Podle statika oheň starší část budovy poškodil natolik, že ji bude nutné strhnout. Nevyloučil ani možnost, že se nakonec zřítí sama.

Zásah hasičů v noci komplikoval déšť, který postupně přešel v husté sněžení. Na místě aktuálně zasahuje čtyřicet hasičů ze Zlínského, Olomouckého a také Moravskoslezského kraje. Nadále mají plné ruce práce, protože se nedaří uhasit intenzivní ohnisko požáru ve čtvrtém podlaží. Když požárníci na chvíli přestanou místo hasit vodou, aby se vystřídali s kolegy, z okna se okamžitě začne valit hustý dým.

Při nočním průzkumu budovy objevili hasiči praskliny u schodiště ve střední části objektu. Velitel zásahu proto okamžitě zakázal do této části budovy vstup. Kvůli nebezpečí zřícení stavby ráno budovu prošel také statik. Stará část budovy podle něj půjde k zemi, protože je neopravitelná. Je ale otázka, jestli spadne sama, nebo ji bude nutné zdemolovat. Ochlazení, která má přijít v následujících dnech, nahrává spíše první variantě. Mráz by mohl budovu prolitou vodou i roztrhnout.

Při statické prohlídce bylo zjištěno také lokální zřícení stropních konstrukcí v nejvíce zasažené části objektu. „Stará část budovy je pro nás riziková a vstup do ní je zakázán,“ uvedl mluvčí hasičů Libor Netopil.

NO COMMENT: 103. budova den po rozsáhlém požáru (zdroj: ČT24)

Občané Zlína mohou další informace týkající se požáru najít na webových stránkách města www.zlin.eu. Od včerejška také funguje speciální informační linka 577 630 510, na které se lidé mohou dozvědět aktuality související s likvidací požáru.

Ovzduší požár nezamořil, děti se mohou vrátit do školek

Odborníci v mobilní laboratoři celou noc sledovali také aktuální stav znečištění ovzduší. „Do současné doby nebyl zjištěn žádný výskyt nebezpečných látek v ovzduší,“ ujistil Netopil.

Do normálu se vrací také chod mateřský škol, které byly včera evakuovány. Dnes se už počítá s běžným provozem. „Platí tedy, že rodiče můžou malé děti přivést ráno do školek a jeslí, žáci se mohou vydat do škol. Pokud by se situace zásadním způsobem změnila, což v tuto chvíli nepředpokládáme, budeme o tom veřejnost ihned informovat,“ upozornil náměstek primátora a člen krizového štábu Bedřich Landsfeld.