V Jestřabí jestřáby nepotkáte

Jestřabí - Obec se nachází v severní části CHKO Bílé Karpaty na území o rozloze 389 hektarů. Najdete ji mezi Slavičínem a Brumovem-Bylnicí. Žije v ní kolem 300 obyvatel. Jestřabí je poprvé uváděno v historických písemných pramenech z roku 1503. Od roku 1850 je Jestřabí samostatnou obcí s vlastní samosprávou, avšak s výjimkou let 1976–1991, kdy byla integrována společně se Štítnou nad Vláří a Popovem. K 1. 1. 2003 byla začleněna pod pravomoce tzv. malého okresu ve Valašských Kloboukách.

Školu děti navštěvují v sousední Štítné nad Vláří. V letech 1893–1974 mělo Jestřabí školu vlastní. V její budově se v současnosti nachází mateřská škola. K místním památkám patří kaple zasvěcená Panně Marii Svatohostýnské (1927). Je to venkovská sakrální stavba napodobující novorománský sloh.

Týden v regionech (Brno) (zdroj: ČT24)

V obci je obchod se smíšeným zbožím, hostinec a kulturní dům. Přes katastr obce je plánována cyklostezka na trase Luhačovice – Vlárský průsmyk. Nedaleko Jestřabí vede železniční dráha Brno – Vlárský průsmyk s nejbližší zastávkou v Popově.

Kolem Jestřabí protéká řeka Vlára a právě zde se dochoval její přirozený meandrující charakter.

Od roku 2001 používá obec Jestřabí vlastní symboly obce – znak a prapor. Do dnešních dnů se dochovaly staré místní tradice – masopustní obchůzka maškar – „fašanky“ nebo velikonoční zvyk – „tragačování“ (klepání), které je předáváno z generace na generaci spolu s „tragači“.

Vydáno pod