Konzervatoristé zahráli na Novoročním koncertu Vivaldiho, Mozarta a Ravela

Ostrava - Janáčkova konzervatoř a gymnázium Ostrava uspořádala dva tradiční Novoroční koncerty. Komorní a Symfonický orchestr konzervatoře řízený dirigentem Petrem Šumíkem přednesl program složený z hudby Antonia Vivaldiho, Wolfganga Amadea Mozarta a Maurice Ravela.

Symfonický orchestr konzervatoristů je soubor, jehož složení se každoročně mění. Jako koncertní mistři se v něm střídají nejlepší hráči školy. Orchestr hrál společně s pěveckým sborem Permoník i na Pražském jaru a má za sebou další úspěchy. Komorní orchestr je složený z talentovaných studentů prvního až třetího ročníku smyčcového oddělení.

Sólisty novoročního koncertu byly houslistky Karin Kašparová, Marie Korpasová, Ellen Klodová a Lucie Staňková.

Předchůdcem Janáčkovy konzervatoře Ostrava, která sídlí vedle Polského domu v Českobratrské ulici, byla Hudební a varhanická škola Matice školské, která fungovala od roku 1907. Později se přeměnila na Masarykův ústav hudby a zpěvu. Z toho ústavu spolu s Hudební školou Leoše Janáčka vznikla roku 1959 dnešní Janáčkova konzervatoř, ze které vzešla řada špičkových hudebníků.

Konzervatoř pravidelně pořádá koncerty pro veřejnost. „Chodíme tady často. Velkým zážitkem bylo Bachovo Vánoční oratorium, které škola uvedla na konci roku. Proto jsme přišli znovu. I když jsou to ještě studenti, jejich hra má velmi dobrou úroveň a líbí se mi výběr skladeb,“ řekla bývalá učitelka Danuše Moravčíková.

Vydáno pod