Sklad ve Zlíně stále dohořívá. Statik už rozhodl o demolici

Zlín - Škody napáchané ničivým požárem ve Zlíně dál rostou. Přesáhnou zřejmě i hranici půl miliardy korun. Část někdejšího skladu elektroniky půjde k zemi.

Statik Oto Nový zkoumal desítky hodin spáleniště. Zakázal jít dovnitř hasičům i vyšetřovatelům. Výsledky jeho průzkumu potvrdily, že opatrnost byla na místě. Stará budova se může kdykoliv zřítit.

„Při požáru se tam pohybovaly teploty kolem 400 stupňů. To už začíná měknout ocel,“ uvedl statik Otto Nový.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Navíc uvnitř čtyrtého patra ještě druhý den v poledne stále hořelo. Termokamera tam odpoledne naměřila žár 170 stupňů. Hašení roztavených plastů proto může trvat ještě několik dní. Hrozbou pro hasiče i statiku budovy je blížící se prudké ochlazení. Mrazy mohou znamenat vážný problém.
 
Obyvatelům Zlína se dnes nicméně podstatně lépe dýchalo, protože je neobtěžoval dým ze spáleniště. Lépe bylo i padesáti zaměstnancům, pro které byl požár šokem. Na dlažbě prý neskončí. Petr Nebuchla si dokonce polepšil. Místo ve skladu teď bude pracovat v kanceláři. Další jeho kolegové budou pracovat ve skladu ve Východních Čechách. „Firma se o nás postarala, dala nám jasně najevo, že s námi počítá,“ řekl uznale Nebuchla.

Už zítra se také vrátí do práce zaměstnanci firem v okolí. Bezprostřední nebezpečí pominulo.

Vydáno pod