Lidé v Kobeřicích řekli své ne prodeji rozestavěné budovy

KOBEŘICE - Obyvatelé Kobeřic na Opavsku v referendu rozhodli, že obec neprodá léta rozestavěnou budovu a pozemky v centru vsi zájemci, který by tam postavil supermarket.

Ne této variantě v sobotu řeklo 925 hlasujících, pro bylo 615 lidí. Dnes to řekl kobeřický starosta Lukáš Kubný. Obec má zhruba 3300 obyvatel, z nichž volit mohlo 2661. Referenda se zúčastnilo téměř 58 procent lidí.

„Budeme pro stavbu hledat jiné konkrétní využití. Prostředky budeme hledat, kde to půjde. Dotační období jedna se chýlí ke konci, bude nové, ale tam zatím nevíme, co za dotační programy tam budou. Projekt musí být určitě takový, aby to obec příliš finančně nezatížilo,“ řekl starosta.

Rozestavěná budova hyzdí Kobeřice už přes 20 let. V roce 1989 se tam začalo stavět nákupní středisko, které mělo být podle původních plánů hotové v roce 1994. Dokončené ale nikdy nebylo.

Na využití stavby se obec svých obyvatel ptala v referendu už jednou, v roce 2010 lidé schválili, že tam vznikne obecní a komunitní centrum. Variant projektu bylo několik, ale obec na něj neměla peníze.

Vydáno pod