Jeseníkům pomohly dvě miliardy. Jsou tak poutavější

JESENÍKY  - Do modernizace turistické infrastruktury v Jeseníkách byly v posledních šesti letech s pomocí dotací z fondů EU i vlastních zdrojů podnikatelů investovány zhruba dvě miliardy korun, díky kterým se zvýšila turistická atraktivita jesenického regionu.

Vypočítala to organizace Jeseníky-Sdružení cestovního ruchu (J-SCR). Ředitel J-SCR Jan Závěšičký řekl, že z Regionálního operačního programu Střední Morava bylo na infrastrukturu cestovního ruchu v Jeseníkách vyčleněno zhruba 460 milionů korun, které byly rozděleny mezi podnikatele, samosprávu i neziskové organizace.

„S povinným spolufinancováním tak lze hovořit již o miliardě korun, která se na rozvoj lyžařských areálů, ubytovacích kapacit a další návazné infrastruktury proinvestovala,“ uvedl. Další miliardu korun investic zprostředkovalo sdružení J-SCR, které má přes sto členů a kromě podpory investic se zaměřuje také na propagaci Jeseníků.

„Naše sdružení je partnerem koordinace integrovaných plánů, prostřednictvím kterých dotace do Jeseníků směřují. Staráme se o to, aby byly projekty správně realizovány,“ podotkl.

Zatím poslední výzvy se zaměřily na podporu menších ubytovatelů, kdy z Jesenicka žádalo o drobný příspěvek zhruba 16 majitelů penzionů a provozovatelů ubytování v soukromí. Část dotací směřuje také na modernizaci lyžařských areálů a větších ubytovacích kapacit. Sdružení tak spolu s Úřadem Regionální rady poslalo do Jeseníků dalších téměř pět milionů korun.

K nejznámějším turistickým cílům v Olomouckém kraji patří právě Jeseníky a centrum krajského města s významnými pamětihodnostmi. Nejvyšší návštěvnost z turistických atrakcí v kraji dlouhodobě vykazuje olomoucká zoologická zahrada na Svatém Kopečku.