Vesmírná galerie mezi výlohami láká k návštěvě hvězdárny

Brno – Prohlédnout si unikátní fotografie, zvážit se na vesmírné váze nebo se třeba vyfotit na povrchu Marsu – to jsou lákadla výstavy Vesmírná galerie, která je k vidění v jednom z brněnských nákupních center. Desítky exponátů připravila brněnská hvězdárna, která jimi láká kolemjdoucí k návštěvě své moderní budovy na Kraví hoře.

Dvanáct velkoplošných fotografií tvoří základ celé výstavy. Zachycují jak známá kosmická tělesa z okolí Země, tak ta nejvzdálenější, která stále skrývají četná tajemství. Každý obraz má navíc takzvaný QR kód, jenž dokážou přečíst chytré telefony s nezbytnou aplikací. Návštěvníci se díky tomu mohou dozvědět o vystavených exponátech další informace. „Je to taková první naše zkouška využití QR kódů a musím říct, že zájem je veliký. Těch uživatelů, kteří si tady hrají s QR kódy, jsou stovky,“ řekl ředitel brněnské Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek.

Ředitel hvězdárny Jiří Dušek (zdroj: ČT24)

Na výstavě nechybí ani takzvaná vesmírná váha. Odvážlivec, který na ni vstoupí, zjistí, kolik by vážil na různých planetách sluneční soustavy – včetně Země. Šestadvacetiletá Monika se při pohledu na displej nestačila divit: „Je to docela legrace, ale ta Země by tam být nemusela.“ Zajímavostí jsou i historické exponáty z padesátých let minulého století, kdy brněnská hvězdárna zahajovala svůj provoz.

Výstava potrvá v nákupním centru do 20. ledna. Ti nejzvídavější mohou každý den v osmnáct hodin absolvovat komentovanou prohlídku přímo s odborníkem z brněnské hvězdárny.