Ministerstvo obrany vybírá, kdo prodá vojenský podnik ve Šternberku

Šternberk - Dva zájemci chtějí koupit Vojenský opravárenský podnik ve Šternberku. Odborná komise složená ze zástupců společnosti i poradenské firmy teď vyhodnotí jejich nabídky. Výsledek pak dozorčí rada předá ke schválení ministerstvu obrany.

Vojenský opravárenský podnik funguje ve Šternberku od roku 1951. Kromě oprav armádní techniky se tam vyrábí také dílce pro stavební stroje. Před necelými třemi lety se závod kvůli úsporám spojil s opravnami v Novém Jičíně do jediné společnosti s názvem VOP CZ.

Roku 2011 armáda oznámila, že oba podniky si vzhledem ke snižování počtu zakázek držet nemůže. Šternberk označila za ten, který potřebuje méně. Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek konstatoval, že v zájmu konkurenceschopnosti podniku musí dojít k jeho zeštíhlení.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Do minulého týdne se mohli hlásit případní zájemci o koupi průmyslového areálu. Zítra odborná komise vybere vítěze. „Dvě firmy složily jistinu a podaly nabídku. Platí to, že zítra bude zasedat hodnotící komise, která bude mít k dispozici veškeré podkladové materiály,“ informoval ředitel opravárenského podniku Adolf Veřmiřovský.l

Plánovaný prodej se dotkne asi sto dvaceti zaměstnanců. Ti na konci ledna dostanou výpověď. Úřad práce je na ně připravený. „Všem nabídneme možnost účastnit se čtyř projektů, které by jim měly při hledání nové práce pomoci,“ tvrdil analytik trhu práce Jaroslav Mikšaník.

Jméno firmy, která areál ve Šternberku získá, zveřejní ministerstvo obrany zřejmě koncem ledna.