Věřitelé poslali hodonínskou Plomu do konkurzu

Hodonín - Největší tuzemský výrobce překližky a nábytkářských laťovek už půl roku zápasí o přežití. Po vyhlášení insolvence opustily firmu Ploma už dvě stovky zaměstnanců. Nechtěli totiž pracovat zadarmo. Věřitelé na dnešní schůzi rozhodli o vyhlášení konkurzu nad krachujícím podnikem. Nemusí to automaticky znamenat rozprodej majetku. Konkurzní správkyně hodlá najít pro Plomu strategického partnera, který by podnik i se zaměstnanci převzal.

„Do podzimu zaměstnanci stále čekali a věřili, že se firma rozjede,“ popsal období finanční nouze předseda odborové organizace Michal Teraz. „Bývalí zaměstnanci telefonují a ptají se, jestli se vývoj někam pohnul,“ upozorňuje na zájem dřívějších pracovníků Plomy Teraz.

Společnosti nejvíce uškodila levnější konkurence z Číny a Brazílie, odkud se dováží levné jehličnaté překližky. Ačkoliv by si firma ráda opět vybojovala své místo na trhu, definitivní rozhodnutí bylo v rukou 282 věřitelů. Část z nich se sešla na společném hlasování, kde se usnesli, že se Ploma dostane do konkurzu. Plomu by přesto mohl zachránit strategický partner, který by měl firmu převzít. Zájem o pronájem celé společnosti totiž má největší výrobce překližky v Polsku.

Sehnat práci na Hodonínsku je problém

Většina zaměstnanců už společnost opustila. Posledních asi padesát lidí čeká na dnešní verdikt schůze. Nezaměstnanost na Hodonínsku patří k nejvyšším. Na jedno volné pracovní místo se hlásí okolo třiceti uchazečů. Nyní by se situace mohla ještě zhoršit. Poté, co zaměstnanci Plomy nedostali od dubna zaplaceno, odešli raději na úřad práce. Přesto většina z nich stále doufá, že se do svého dřívějšího zaměstnání opět vrátí. „Můj odhad je, že by se výroba mohla rozjet na jaře letošního roku. Ale je to spíš moje přání,“ připouští Teraz.

Znovuobnovení provozu by vyšlo na 50 milionů

„V současné chvíli nejsou prostředky na ostrahu, na pojištění a zabezpečení majetku. Tím, že stroje a haly promrzají, tak může docházet k znehodnocování,“ uvedla insolvenční správkyně Ivana Rychnovská, podle které situace pro podnik není moc optimistická.

Nejvíce ohrožené jsou technologie, u nichž se nevypustila voda. Vedení společnosti se tento problém snaží provizorně řešit přímotopy. Znovuobnovení provozu by stálo minimálně 50 milionů korun.

Přesto insolvenční správkyně připouští i jinou možnost než rozprodání veškerého majetku, jak většinou konkurzy končí. Pokusí se Plomu pronajmout a tím získat peníze na zaplacení dluhů i pohledávek. Už teď se o pronájem zajímá největší polský výrobce překližek. Bývalý zaměstnanci by tak měli šanci, že je nový provozovatel opět zaměstná.

Insolvenční řízení navrhla sama firma Ploma už na konci loňského srpna. Přestože poptávka na trhu existuje a hodonínská Ploma se co do výroby bukových překližek řadila dokonce k největším producentům ve střední a východní Evropě, její osud může být dnešním verdiktem věřitelů zpečetěn. Tradice společnosti Ploma sahá až do roku 1907.

Vydáno pod