Nejlepší rekvalifikace: ošetřovatelka a operátor CNC strojů

Brno - Nezaměstnaní z Jihomoravského kraje budou mít letos rozšířenou možnost rekvalifikace. Velmi žádaní jsou sociální pracovníci a zdravotní asistenti. O podobné profese je zájem i v menších obcích, kde lidé často hledají pomoc při péči o své blízké. Poptávka roste také v oblasti strojírenství.

„Na trhu je velká díra, kterou je potřeba zaplnit, a to v oblasti sociální práce a zdravotnictví. Lidé tak dostanou práci, a navíc jsou prospěšní svému okolí,“ uvedla ředitelka krajské pobočky úřadu práce Marie Cacková.

Touto cestou se rozhodla vydat také bývalá učitelka Ivana Střížová, která se po absolvování rekvalifikačního kurzu může stát sociální pracovnicí. „Tuto oblast jsem si vybrala sama. Pracuji jako dobrovolník ve stacionáři pro mentálně postižené a v domově důchodců,“ vysvětlila Střížová. Díky měsíčnímu kurzu s několikadenní praxí může z dobrovolnického místa postoupit na pracovní post. Musí ale složit závěrečné zkoušky.

„Je spousta menších vesnic, kde se jen těžko hledají ošetřovatelky,“ konstatovala Cacková. Rekvalifikace v oblasti zdravotnictví nebo sociální péče může pomoci řadě nezaměstnaných v jižních částech kraje, kde je nezaměstnanost nejvyšší. Zájem o tuto práci je dán také postupným stárnutím populace.

Kurzy úřadu práce pomáhají i lidem, kteří už zaměstnání mají

Kurzy úřadu práce mají pomoci nejen nezaměstnaným. „Sedmnáct let pracuji jako sociální pracovnice. Nemám ale vysokou školu, takže je pro mě důležité absolvovat rekvalifikační doplňující kurz,“ popsala důvody dodatečného studia Ivana Nováková. Po změně zákona už sociální pracovnici nestačí střední škola. Pokud chce ve své práci pokračovat i nadále, musí vystudovat vysokou školu, nebo absolvovat doplňující kurz v rozsahu dvou set hodin.

Ivana Nováková o doplňujícím kurzu pro sociální pracovníky (zdroj: ČT24)

Největší zájem registruje krajský úřad práce o počítačové kurzy. Žádané jsou také rekvalifikační kurzy v oborech pohostinství a stavebnictví. Mezi rizikové skupiny, které si hledají práci s obtížemi, patří starší lidé nad 50 let a mladí absolventi středních či vysokých škol.

V letošním roce bude krajský úřad práce hospodařit s částkou 154 milionů korun, což je o dvacet milionů méně než loni. Aktuální míra nezaměstnanosti je 10,4 procenta. Jihomoravský úřad práce eviduje téměř 65 tisíc nezaměstnaných, což je zhruba o pět tisíc více než na konci listopadu. Mírně také poklesla nabídka volných pracovních míst.