Některé obce zvýšily daň z nemovitostí

Frýdek-Místek - Ve čtyřech obcích v Moravskoslezském kraji zaplatí lidé až třikrát vyšší daň z nemovitostí než vloni. Radnice zvýšily takzvaný místní koeficient pro výpočet daně. Hlouběji do kapsy ale sáhnou také podnikatelé či majitelé chat v Ostravě. Kvůli reorganizaci finančních úřadů čekají novinky také na ty, kteří musí letos podat daňové přiznání.

Až zhruba v polovině dubna začne finanční úřad rozesílat složenky na zaplacení daně z nemovitostí, najdou na nich majitelé pozemků a domů ve Frýdku-Místku dvakrát větší částku než vloni. O zavedení místního koeficientu rozhodli zastupitelé už v září.

„Místní koeficient jsme stanovili ve výši 2, což je nejnižší možná výše. Důvodem je částečná kompenzace výpadku daňových příjmů města,“ vysvětlovala mluvčí Magistrátu Frýdku-Místku Jana Matějíková

Mluvčí krajského finančního úřadu Hana Imrýšková dodala, že ke stanovení místních koeficientů došlo nově u čtyřech obcí v kraji. Vlna zdražování je menší než vloni. Tehdy zavedlo místní koeficient devět obcí, Palkovice dokonce zvýšily daň pětkrát.
 
Podle jiného paragrafu zase zvýšila daň z nemovitostí Ostrava. O polovinu více zaplatí majitelé rekreačních objektů, garáží a hlavně podnikatelé.

„Navýšení tohoto koeficientu znamená v podstatě dostat ho na úroveň standardu města velikosti Ostravy. Takto je zaveden v Praze, takto je zaveden v Brně, takto je zaveden v Plzni,“ tvrdil náměstek primátora Ostravy Tomáš Petřík.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

 
Zvýšení daně pocítí například společnost Vítkovice Group. „Jen největší dceřinná společnost, jádro skupiny Vítkovice, má 1600 nemovitostí a platí za ně daň zhruba kolem 6 milionů korun, takže to zvýšení určitě bude citelné,“ řekla mluvčí mluvčí společnosti Eva Kijonková.
 
Ostravské obvody získají navíc zhruba 40 milionů. Reorganizace finančních úřadů přináší novinky také do placení a přiznávání daně. Nejméně starostí budou mít ti, u kterých se oproti loňsku nic nezměnilo. Platit budou pouze na jiný účet vyznačený na složence.

Lidé, u kterých ke změnám došlo, by se měli podle mluvčí Imrýškové zajít na finanční úřad raději zeptat, jestli se něco nezměnilo i v placení daní. Informace jsou také na internetových stránkách finanční správy. Přiznání k dani z nemovitostí se musí podat do konce ledna. Termín pro placení je pak nejpozději 31. květena.