Další případ „vybržďování“ řeší soud v Brně

Brno - Městský soud v Brně se zabývá případem agresivního řidiče, který měl loni v září „vybrzdit“ autobus MHD. V autobusu upadla žena, která cestovala s pravnučkou v kočárku. Při nehodě si zlomila druhý krční obratel, o protější sedadlo si strhla část kůže na hlavě. Dodnes musí nosit korzet a stěžuje si na bolest zad. Řidiči Romanu Zábršovi hrozí trest za úmyslné ublížení na zdraví a neposkytnutí pomoci.

Když projížděl třiapadesátiletý řidič autobusu Miloslav Pantůček během své sobotní služby ulicí Bělohorskou, předjelo ho červené osobní auto. „Po výjezdu ze zastávky Špačkova mě řidič předjel, zařadil se přede mě a prudce zabrzdil,“ popsal Pantůček, který se v tu chvíli stal další obětí takzvaného vybržďování. 

Řidič autobusu musel při incidentu prudce zabrzdit. „V autobuse upadla nějaká starší paní a zranila se na hlavě,“ řekl řidič. Kromě ženy se zranilo i roční dítě, které vypadlo z kočárku. Obě cestující museli záchranáři převézt do nemocnice. 

Svědci z autobusu popisují nehodu (zdroj: ČT24)

Incident ale vybržděním neskončil. „Po zastavení jsem vyšel ven a ukazoval jsem na řidiče, aby nikam neodjížděl, protože jsem tušil, že se v autobuse něco stalo. V tom autě asi seděli dva. Vystrčili ruce z okýnek, zvedli prostředníčky a ujeli,“ vysvětlil Pantůček a dodal, že nechápe, co řidiče k vybrždění vůbec vedlo.

Roman Zábrš se před soudem bránil s tím, že z místa rychle odjel, protože v té době mu byl uložen podmíněný trest. Nechtěl tedy vyvolat konflikt s řidičem, který vypadal agresivně. Podle něj autobus nedal při vyjíždění ze zastávky znamení o změně směru jízdy. „Přehmatu jsem se dopustil z rozčilení, lekl jsem se manévru řidiče. Poškozené ženě jsem poslal písemnou omluvu,“ hájil se Zábrš. „Ve stresu jsem místo plynu šlápnul na brzdu. Mám řidičák už 10 let, občas se mně to stane,“ snažil se řidič přesvědčit soud o osudovém omylu.

O věrohodnosti jeho výpovědi by měl rozhodnout soudní znalec. Ten by měl podle státního zástupce zhodnotit, jak mohla situace na místě vypadat.

Incident popisuje řidič autobusu Miloslav Pantůček (zdroj: ČT24)