Herci ostravské činohry trénují do nové inscenace box

Ostrava – Herci ostravského Divadla Antonína Dvořáka se velmi intenzivně připravují na role boxerů v připravované inscenaci Slož mě něžně, kterou podle knihy irského dramatika Billyho Rochea nastudovává Janusz Klimsza.

Herci Petr Houska, František Večera, Vladimír Čapka a David Viktora hrají boxery a pro větší autentičnost výkonů už půl roku trénují box.

„S nápadem na lekce boxu přišel režisér Janusz Klimsza. Uvítal jsem to, protože rád poznávám nové věci. Box je dost fyzicky náročný sport, takže podle toho vypadají i tréninky. Doufám, že vynaložené úsilí se do inscenace promítne,“ říká Petr Houska, který hraje hlavního hrdinu. Pochvaluje si ho i trenér Dalibor Förlich z klubu olympijského boxu Boxing Ostrava. „Box není žádné tupé mlácení, jak si spousta lidí myslí, naopak jde o velmi sofistikovaný sport, který je hodně o koncentraci a psychice. Petr se brzy dostal do skupiny výkonnostních boxerů,“ říká trenér, který tvrdí, že box je tady trochu divadlo.

Černá komedie Billyho Rochera se odehrává v prostředí potulných boxerů. „Více než profesionálové jsou to komedianti a s gustem kolotočářů si na periferiích vydělávají fingovanými zápasy. Dostanou však výzvu od profesionála,“ popisuje základ děje mluvčí divadla Viola Kučerová. V ringu se odkrývají dojemné lidské osudy, ve kterých je láska i veliká odvaha.

Premiéra bude 30. ledna ve zkušebně Divadla Antonína Dvořáka.