Nejezte blbě, nabádají organizátoři gastronomického festivalu

Ostrava - Nejezte blbě! Takové je heslo Grand Restaurant Festivalu, během kterého mohou lidé ve stovce luxusních restaurací v Česku ochutnat delikatesy za zvýhodněné ceny. Gastronomický svátek můžou zájemci navštívit i v Ostravě. Jeho cílem je propagovat kvalitní jídlo a domácí potraviny z ekofarem.

Přehlídka vysoké gastronomie je pastvou pro oči i pro žaludek. Jak by ne, když tříchodové meny z těch nejkvalitnějších surovin se dá v luxusních restauracích pořídit i za polovinu.

„Když člověk koupí dobré suroviny, dělá jenom z těch čerstvých, tak to jídlo vypadá úplně jinak,“ říká šéfkuchař Robert Kubis.

Jedním z cílů festivalu je propagovat lokální suroviny, třeba filé je z candáta, kterého vylovili rybáři z Rychvaldu. Ryby přímo z českého rybníka se ale na talířích v restauracích objevují podle rybářů minimálně. Kuchaře údajně odrazuje náročná příprava.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

„Dávají přednost rybám mořským jako pangasius a podobně,“ potvrdil výrobní ředitel Rybářství Rychvald Jindřich Rybář. Zato o maso z ekofarem a biochovů zájem roste. A to nejen ze strany restaurací, ale i samotných strávníků.

„Nepoužíváme žádná chemická hnojiva. Zvířata jsou celoročně na pastvině, nepoužíváme antibiotika. Maso je velmi kvalitní,“ uvedl soukromý zemědělec Tomáš Kotajny.

Kvalitní a čerstvé potraviny doporučují i lékaři. Jenže polotovary a fastfoody často vítězí. Je to rychlejší a levnější. A to i přesto, že kromě obezity, kterou trpí v Česku asi čtvrtina žen i mužů, vede taková strava taky k řadě chorob.

Do festivalu se zapojily restaurace, které v celostátní gastronomické anketě Maurerův výběr získaly nejlepší hodnocení. V Ostravě se gurmánům otevírají dveře v 6 podnicích, a to až do konce února.

Vydáno pod