Zlínský kraj je na prahu chřipkové epidemie. Nemocnice zakázaly návštěvy

Jižní Morava/Zlínsko - Hygienici evidují ve Zlínském kraji oproti předchozímu týdnu nárůst onemocnění o 128 procent. Reakcí na vzestup respiračních chorob je hromadný zákaz návštěv ve všech nemocnicích Zlínského kraje. Počet nemocných se postupně zvyšuje také na jihu Moravy.

„Dramatický je vzestup hlavně u chřipkových onemocnění,“ upozornila vedoucí protiepidemického odboru Hana Tkadlecová. Současný stav přitom neváhá označit za počátek epidemie.

Kvůli riziku nákazy všechny nemocnice ve Zlínském kraji zrušily možnost návštěv. Jako první přišla se zákazem krajská nemocnice ve Zlíně, kde omezení vstupu hostů platí už od 11. ledna. O den později se k němu přidaly nemocnice v Uherském Hradišti, Vsetíně a Valašském Meziříčí. Nejvíce lidí je nemocných na Zlínsku. K omezení návštěv se opožděně přidala také nemocnice v Kroměříži.

Relativní nemocnost na 100 tisíc obyvatel v okresech Zlínského kraje

                             do 5 let         6-14 let      15-24 let      25-59 let        60+       celkem

Kroměříž                4032          3930           2551            986             641       1807

Uherské Hradiště     3938          3057           2971            957             793       1758

Vsetín                   2379          1632           1564            708            564        1078

Zlín                      4174           3328            2701           1082           948       1861

Počet nemocných ale může být ještě vyšší, protože většina pacientů s chřipkou nevyhledá lékařskou pomoc. „Spousta lidí nedojde k lékaři a léčí se doma, zejména dospělí. Raději si vezmou dovolenou. K lékaři jdou, až když mají zásadní problémy. Jiné je to samozřejmě u dětí, ty rodiče k lékaři přivedou,“ upozornila pracovnice krajské hygienické stanice Jana Hošková.

Chřipková vlna by mohla odeznít až za osm týdnů

Mezi nejvíce zasažené skupiny patří děti ve věku od šesti do čtrnácti let. Krajská hygienická stanice porovnala čísla se stejným obdobím loňského roku a nemocnost je letos o 22 procent vyšší. Současná chřipková epidemie je podle odborníků očekávatelná. Nemoc řádí po celé Evropě. Podle odhadů by chřipková vlna mohla trvat šest až osm týdnů. Například zlínské školy a školky očekávají nejvyšší nápor nemocí příští týden.

Hovoří lékař Vladimír Marek (zdroj: ČT24)

Vzrostl také počet pacientů, u kterých testy odhalily prasečí chřipku. Zároveň však žádný pacient nebyl hospitalizován na jednotce ARO. Od začátku roku ve Zlínském kraji zemřel jeden člověk na následky chřipky.

Na jih Moravy přichází nemoci opožděně

Nemocných postupně přibývá také na jihu Moravy, kde se situace zhoršila pravděpodobně po návratu dětí do škol na konci vánočních prázdnin. „Epidemii nemáme, jsme však s velkou pravděpodobností na jejím prahu,“ varovala Renata Vaverková z krajské hygienické stanice v Brně. Zákaz návštěv už vyhlásily i některé nemocnice v Jihomoravském kraji. Jako první to byla nemocnice ve Vyškově.

„Vzhledem k tomu, že u nás v nemocnici leží pacienti po operaci, maminky s dětmi a také pacienti s těžkými onemocněními, tak jsme se dohodli z důvodu ochrany našich pacientů, že nemocnici pro návštěvy uzavřeme,“ vysvětlila důvody rozhodnutí náměstkyně vyškovské nemocnice Marie Pojezdná.

K zákazu návštěv se postupně připojily také nemocnice ve Znojmě a v Hustopečích. Omezení platí do odvolání, přičemž zatím se nedá odhadnout, jak dlouho bude riziko trvat. „K dnešnímu dni máme nahlášeno 1 793 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Oproti minulému týdnu, kdy těch nemocných bylo 1 385, je to nárůst,“ vypočítala Hana Pokorná z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje.