Případů napadení psem ubývá. Nejčastěji „chňapou“ malá plemena

Brno – I výběr psa podléhá módě. Své o tom ví především veterináři, kterým čekárny před ordinací nejčastěji plní miniaturní plemena. Právě boom malých psů a zodpovědnější vztah majitelů k výcviku podle veterinářů mohou za to, že ubývá závažných případů napadení. A když už k nim dojde, jde nejčastěji o případy, kdy se zástupce malého plemene ožene po svém majiteli.

Německého ovčáka a pudla po letech vystřídali labrador a zlatý retrívr. Teď i je pomalu střídají malá plemena. A právě ti nejmenší psi přichází nejčastěji do ordinace kvůli tomu, že se po někom ohnali. „Sice jsou na lidi zvyklí, se svým pánem tráví celý den, ale často nemají žádný výcvik základní poslušnosti. Pes by si měl nechat některé věci líbit – sáhnutí do jídla, reagovat by měl na povel fuj. Pokud tuto výchovu nemá, tak pak může dojít k tomu, že na nějakou situaci zareaguje chňapnutím,“ vysvětlila veterinářka Radka Vaňousová.

„Pokousání malým plemenem je nejčastější, ale zase není tak nebezpečné. Jde spíš o zranění, při kterém možná teče trochu krev, ale nejedná se o nějaké zásadní život ohrožující zranění,“ upřesnil prezident Komory veterinárních lékařů Jan Bernardy.

Veterinářka Radka Vaňousová o agresi malých plemen (zdroj: ČT24)

Počet napadení psem klesl za posledních deset let o třetinu

Agresivních psů ale v ordinacích ubývá – podle odhadů komory za posledních deset let počet napadení klesl zhruba o třetinu. „Před revolucí byl největší problém na vesnicích, kde byli psi polodivoce chovaní, uvázaní na řetězu. Když se náhodou utrhli, tak třeba pokousali dítě. To už se dnes neděje. Alespoň já ve své praxi cítím, že se počet pokousaných nebo poraněných rapidně snižuje,“ potvrdil veterinář Milan Snášil, který se práci se zvířaty věnuje už třicet let. Zatímco dnes se ročně setká se třemi až čtyřmi případy pokousání, před několika lety to bylo deset a více případů.

Počet případů kousnutí psem
Zdroj: ČT24/ČT Brno

„Psi už nejsou jen strážci, kteří hlídají na řetězu venku před domem, ale žijí s námi v domech a bytech, jsou to mazlíčci. Taková zvířata nejsou tak agresivní, protože jsou civilizovanější,“ vysvětlil Bernardy.

Nebezpečný pes? Podle odborníků je na vině majitel

Můj pes neposlouchá, převychovejte ho - i s takovými požadavky majitelů se často setkávají cvičitelé v kynologických klubech. Podle odborníků je to ale obvykle přesně naopak. Problém není v psovi, ale v majiteli, který svému psovi nerozumí a neumí s ním zacházet.

„Podle mých zkušeností je z devadesáti devíti procent problém na straně majitele. Pes se to na cvičáku naučí za pár minut, ale majitel se to kolikrát učí i měsíce,“ potvrdil Pavel Renner z organizace Lucky Bull Team, která se mimo jiné zabývá převýchovou problémových psů. Podle chovatelů tedy agresivita psa nezávisí na tom, zda jde o malého psa, křížence nebo zástupce bojového plemena.

Pitbull
Zdroj: ČT24

Bojová plemena psů nejsou jasně definována a podle kynologických standardů fakticky neexistují. Označení se používá pro plemena, která byla dříve k boji využívána, ale dnes už toto využívání nepřichází v úvahu. Například slovenské ministerstvo zemědělství v zákoně, kterým chce omezit chov psů bojových plemen, zařadilo mezi nebezpečná tato plemena:

  • Kavkazský ovčák
  • Pitbull
  • Bandog
  • Brazilská fila
  • Středoasijský ovčák
  • Jihoruský ovčák
  • Americký staffordshirský teriér
  • Šarplaninec
  • Tornjak
  • Tosa
  • Kangal
  • Americký buldog
  • Boerboel
  • Moskevský strážní pes
  • Saarloosův vlčák

Paradoxem je, že právě na Slovensku v roce 2011 nejvíc lidí pokousali kříženci – šlo o více než tisíc případů. Druhou a třetí příčku nejčastěji útočících plemen na Slovensku obsadili německý ovčák a německý špic. Podle odborníků není chyba na straně psů, ale u člověka a způsobu, jak svého psa vychovává.