Euroklíč otevírá handicapovaným tisíce dveří po celé Evropě

Jižní Morava - Zájemců o speciální euroklíče, které pomáhají handicapovaným odemknout výtahy, vozíčkářské toalety nebo schodišťové plošiny, přibývá. V Jihomoravském kraji si je rozebrala už tisícovka žadatelů. Další tři tisíce kusů euroklíčů čekají na své budoucí majitele. Po celé republice je zatím pět set speciálních eurozámků, jen v Jihomoravském kraji je padesát z nich.

„Euroklíč je speciální klíč, který funguje po celé Evropě. Většinou ho využívám, když jezdíme s basketbalem do zahraničí. Funguje tak, že má speciální vložku, která je univerzální, takže po celé Evropě mohu jedním klíčem otevírat spoustu dveří,“ nadšeně popsal výhody euroklíče vozíčkář Jaromír Náhlík.

Postupně se rozrůstá počet míst, kde mohou lidé euroklíče využít. Jen na jihu Moravy letos přibude dvacet nových eurozámků. „Podle mě by euroklíče měly být všude. Hlavně plošiny na úřadech by mohly být na euroklíč. I když by byl člověk schopný si tu plošinu sám obsloužit, bývá zamčená,“ připustil Náhlík. Díky euroklíčům tak handicapovaní nemusí žádat o pomoc žádný personál. Plošinu či toaletu si odemknou sami. „Většinou, když dojdete na vozíčkářskou toaletu, tak je zamčená a je tam lísteček, že klíč je k vyzvednutí například na pokladně. S euroklíčem si ulehčím zjišťování, kde je ta pokladna,“ uvedl Náhlík.

O výhodách euroklíče hovoří vozíčkář Jaromír Náhlík (zdroj: ČT24)

Velký zájem o euroklíče se objevil také na jižní Moravě. Na rozdíl od jiných krajů tu navíc mohou tento specifický klíč získat i lidé, kteří se léčí s onkologickou chorobou nebo patří mezi diabetiky. Zažádat si o něj smí také rodiče postižených dětí a pacienti s umělým vývodem. „Spousta institucí je stále bariérových. Je tam zvonek, kdy si zazvoníte, aby vás personál přišel obsloužit,“ popsal situaci, kdy si vozíčkář nemůže sám odemčít euroklíčem, předseda jihomoravské rady osob se zdravotním postižením Leoš Spáčil.

Kde si mohou zájemci euroklíč vyzvednout?

O speciální euroklíč si mohou handicapovaní zažádat v obci s rozšířenou působností. Pro osoby s trvalým pobytem v Jihomoravském kraji je klíč v hodnotě čtyř set korun zcela zdarma. Stačí předložit občanský průkaz a další doklad o zdravotním postižení. "V Jihomoravském kraji mohou euroklíč získat lidé, kteří mají průkaz TP, ZTP nebo ZTP/P. Navíc do této skupiny byly zařazeny osoby, které jsou onkologickými pacienty, diabetickými pacienty nebo pacienty se stomií, tedy ti, kteří mají zavedeny vývody," popsal případné žadatele Spáčil. Žadatel tedy nemusí nutně vlastnit průkaz zdravotně postiženého. Diabetici a onkologicky nemocní pacienti mohou podložit svou žádost jiným dokumentem.

Speciální eurozámek plánují letos instalovat také v Boskovicích. „Boskovice mají schodišťovou plošinu pro vstup na městský úřad. Rádi bychom tady použili eurozámek. Uživatelé tak nebudou muset žádat pracovníka, aby jim přišel odemknout,“ prozradila vedoucí boskovického sociálního odboru Eva Siverová. Euroklíč má v Boskovicích zatím 14 lidí. Ještě letos by jej mohli používat také na toaletách v knihovně, kde se s instalováním eurozámku také počítá.

Zlínský kraj projekt euroklíčů nepodpořil

Zatímco Jihomoravský kraj projekt euroklíčů podporuje, sousední Zlínský kraj tento zájem nesdílí. „Rozhodli jsme se požádat o stanovisko poradní orgán Rady – komisi pro postižené, kde jsou zastoupeni i zdravotně postižení. Ti tento projekt nedoporučili k podpoře,“ okomentovala důvody radní Zlínského kraje Taťána Nersesjan (ČSSD).

Euroklíče sedí jen do zámků na toaletách v obchodním centru ve Zlíně a na koupališti ve Velkých Karlovicích. Na koupališti ve Velkých Karlovicích si handicapovaní majitelé euroklíčů sami odemknou toalety, kabinky i sprchy. Pomohla k tomu evropská dotace. Zlínské nákupní centrum si eurozámky koupilo samo. Na rozdíl od Jihomoravského kraje si navíc obyvatelé východní Moravy musí euroklíč zaplatit ze svého.

Nejvíce eurozámků je v sousedním Německu

Výhodou euroklíče je jeho bezproblémové využití po celé Evropě. Pomocí jednoho klíče si handicapovaní mohou otevřít potřebné dveře v Mnichově i v Benátkách. Nejvíce rozšířený je pak u našich západních sousedů. V Německu je okolo pětašedesáti tisíc míst, kde mohou lidé klíč použít. Není tedy divu, že Němci patří i mezi rekordmany v počtu držených euroklíčů. Koluje jich tu na 860 tisíc.

„Především v západní Evropě jsou eurozámky rozmísťovány, a to v přibližném počtu asi sto tisíc kusů,“ odhadl Spáčil. Že se euroklíčům v zahraničí daří mnohem lépe, potvrzuje také mladý vozíčkář Náhlík: „Byl jsem například ve Švýcarsku ve městě Lucern, kde je dřevěný historický most přes řeku. Na začátku mostu bylo 5 schodků, ale byla tam také plošina pro vozíčkáře na euroklíč.“