Vlastník poutače, do kterého narazil mikrobus, je nedohledatelný

Drysice (Vyškovsko) - Včerejší nehoda mikrobusu, který vezl mladé volejbalistky na zápas, nemusela vypadat tak drasticky, kdyby řidič nenarazil do pevného podstavce reklamního poutače. Billboard stojí příliš blízko rušné silnice R46 z Vyškova do Prostějova a jeho majitel se nedá dohledat.

„Reklamní zařízení je umístěno v takové blízkosti u pozemní komunikace, kdy působí jako pevná překážka bez jakékoliv ochrany proti střetu vozidla s konstrukcí reklamního zařízení,“ popsal nevhodné umístění poutače krajský dopravní inženýr Lubomír Sedlák.

O nebezpečných billboardech hovoří odborník Jindřich Frič (zdroj: ČT24)

Trenér, který vezl mladé volejbalistky z Nového Veselí, se nevěnoval dostatečně řízení. Vyjel ze silnice a narazil do panelového podstavce billboardu. Všech devět cestujících bylo okamžitě převezeno do nemocnice, přičemž pět z nich je v péči lékařů ještě nyní. Jejich zranění nemusela být tak vážná, kdyby u silnice nestál poutač.

Povolení má jeden poutač ze sedmi set

Jen na jihu Moravy lemuje silnice první třídy na sedm stovek billboardů. Povolení od Ředitelství silnic a dálnic má pouze jeden z nich.

Nevhodně umístěných billboardů jsou v celé republice stovky. Dopravním odborníkům vadí především jejich bezprostřední blízkost u silnic a pevné základy, na kterých stojí. „Betonové kvádry skutečně nemají žádnou deformační schopnost, tedy jde o náraz do pevné překážky bez jakékoliv deformace, kdy následky jsou velice fatální,“ řekl Jindřich Frič z Centra dopravního výzkumu.

Billboard, do nějž včera mikrobus narazil, získal od vyškovského úřadu stavební povolení, ačkoliv je také příliš blízko rychlostní silnice. Majitel je už nedohledatelný. „Poutač je postaven na parcele obecní, ale billboard nám nepatří. Nevíme vůbec, kdo ho postavil, protože to se mohlo stavět před patnácti až dvaceti lety,“ uvedla starostka Drysic Iva Marková (nez.).

Ačkoliv poutač obci nepatří, ta jej pronajímala. Přesto se nyní zasadí o jeho odstranění.