Kauzu zkrachovalé Union banky soud kvůli amnestii zatím nedokončil

Ostrava - Uplynulo deset let od začátku policejního vyšetřování a ostravský krajský soud měl konečně vynést rozsudek nad manažery zkrachovalé Union banky. Finanční ústav měli připravit o čtyři miliardy korun. Kvůli amnestii prezidenta Václava Klause ale verdikt nepadl. S tím ale nesouhlasí státní zástupce, který se odvolal k vrchnímu soudu.

Sto tísíc stran důkazů proti pěti bývalým nejvýše postaveným bankéřům zkrachovalé Union banky stále zůstává v kanceláři soudce, který má kauzu na starost. Jde o 21 úvěrů za čtyři miliardy korun. Právě dnes se manažeři banky měli dozvědět, jestli půjdou do vězení anebo odejdou od soudu bez trestu. Kvůli novoroční amnestii Václava Klause z rozsudku sešlo.

„Trestní řízení bylo zastaveno, nicméně proti tomu rozhodnutí podal stížnost státní zástupce,“ sdělil soudce Igor Krajdl.

Státní zástupce Karel Kalda jeho slova poupravil. „Stížnost ještě nebyla sepsána. Podle mých informací spis ještě nebyl předložen Vrchnímu soudu,“ řekl Kalda. 

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Žalobce čeká na to, jak rozhodne Ústavní soud. Skupina třiceti senátorů apeluje na soud, aby zrušil část amnestie. Jde o zastavení kauz, které trvají déle než osm let a hrozí u nich sazba do deseti let vězení. Týká se to i Union banky.

„Je to velmi nepříjemné, protože už s tím žijeme 10 let. Doufám, že soud zváží všechny důkazy a dospěje k názoru, že žádná škoda naším jednáním nebyla způsobena,“ pravil obžalovaný Jiří Babiš.

Jestli se obžalovaní manažeři Union banky vrátí do této soudní síně, to zatím není jisté.

Nejméně jeden rozsudek v kauze Union banky padne. Žádá o něj obžalovaná Alena Pejčochová. Jako jediná amnestii odmítá. Naopak Jiří Babiš, Miroslav Fučík, Tomáš Michal a Tomáš Seidler amnestii využili a pokud její část Ústavní soud nezruší, rozsudku se vyhnou úplně.