Horníci prorazili nejdelší tunel v Česku. Spojuje doly Darkov a Karviná

Karviná - Nejdelší tunel v republice prorazili horníci ve Slezsku mezi doly Darkov a Karviná. Měří 3031 metrů a je tak o třetinu delší než dosavadní rekordman - dálniční tunel Panenská v severních Čechách. Sloužit bude k přepravě uhlí a materiálu mezi oběma šachtami.

Necelých osm set metrů pod zemí je vchod do nejdelšího tunelu v zemi. Cesta jámou dolů mezi slojemi uhlí trvá důlní kleci asi minutu a půl.

Raziči tunelu si museli přivyknout na všudypřítomný prach a teploty, které se blížily ke 30 stupňům Celsia. Tunel stavěli rok a půl. Kilometr a půl razila parta z Darkova, stejnou vzdálenost parta z Karviné.

„Razili jsme to s velkou přesností, odchýlili jsme se jenom o 31 mm stranově a 11 mm výškově,“ řekl důlní náměstek Milan Andrýsek.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Tunel bude sloužit především k přepravě uhlí z dolu Karviná na Darkov, kde se uhlí upravuje. Doprava uhlí sice rychlejší nebude, ale horníci jej nebudou muset dostávat na povrch a překládat. Dělníci teď dokončují montáž přepravních pásů, aby po nich mohly projet první kousky cenného nerostu už v létě.