Nevidomí z Olomouce mají nové počítačové centrum

Olomouc - Nové centrum pomáhající nevidomým a slabozrakým lidem otevřela dnes v Olomouci společnost Brailkom. Cílem střediska je pomoc zrakově postiženým v hledání počítačových programů nebo mobilních aplikací, které jim usnadní život. Podobné centrum zaměřené na moderní technologie fungovalo pouze v Praze.

Honzovi je 17 roků, nevidomý se už narodil. Počítač mu alespoň trochu usnadňuje život. Díky novým aplikacím, které se bude učit ovládat, získá přístup k věcem, které zdravý člověk považuje za úplně běžné, třeba čtení knih.   
  
Na počítači zatím nejčastěji poslouchá hudbu, hraje hry a píše si s přáteli. Nové programy mu ale pomůžou i s učením. Právě usnadnění práce a soběstačnost je hlavním cílem nového Centra odborné podpory pro nevidomé a slabozraké.

„Lidé budou jezdit k nám na školení. Budeme je postupně učit víc než jen základní věci,“ řekl Boris Dušek, zástupce obecně prospěšné společnosti Brailcom.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

„Speciální skupinou, které chceme také nabídnout naší podporu, jsou úředníci a lidé, kteří pracují s hendikepovanými, aby si sami udělali ucelenější představu o jejich potřebách,“ dodal ředitel Brailcomu Jan Buchal.

Prostory nového centra pro nevidomé a slabozraké jsou prozatím prázdné. Už brzy se tam ale budou učit desítky klientů. Ti se tady třeba naučí pracovat s kamerovou lupou Visio book, která jim umožní zvládat výuku v normálních školách.

Vydáno pod