„Obávám se boomu tabletů“, říká Jiří Pudich

Nevíte, jak dostat děti od počítače? Kde je hranice běžného používání a počítačové závislosti? Rizika se přesunula z dětských hřišť do dětských pokojů k malé počítačové obrazovce, u které školáci často říkají „já se učím.“ I v takovém případě by ale měli být rodiče pozorní a zjistit si, co dítě u počítače vlastně dělá.

Patříme k zemím v Evropě, které jsou nejliberálnější ve volnosti přístupu dětí na internet. Ne každý rodič ale ví, které stránky jeho dítě na internetu navštěvuje. Rizika spojená s nekontrolovaným a neomezeným časem, které dítě stráví u počítače (tabletu, smartphonu) jsou obrovská – nevhodné internetové stránky, násilné hry, kyberšikana, skryté identity v komunikaci na sociálních sítích atd.

„Dnešní počítačové a internetové hry jsou neuvěřitelně lákavé, mají dokonalou grafiku, promyšlené postupy tak, aby dítě dokonale vtáhly do hry. To pak může zcela zapomenout nejen na čas, ale i okolí,„ říká Jiří Pudich, specialista na IT bezpečnost z občanského sdružení “Děti v síti", který byl 22.1.2013 hostem Dobrého rána.

Vydáno pod