O zapomenuté špachtli v břiše pacientky rozhodne soud příští týden

Brno - Městský soud v Brně dnes znovu projednal případ pacientky Zdeňky Kopečkové, kterou na podzim roku 2009 operovali v ivančické nemocnici. Ačkoliv bylo pár dní po operaci jasné, že chybí jeden z operačních nástrojů, přesto musela pacientka pět měsíců v bolestech čekat, než jí zapomenutou téměř třiceticentimetrovou špachtli lékaři vyoperovali. Verdikt by měl padnout už příští týden ve středu.

Okresní soud Brno-venkov už dříve osvobodil primáře a instrumentářku. Za viníky označil dvě zdravotní sestry: staniční a sterilizační, které měly zodpovídat za zapomenutý nástroj v těle pacientky. Avšak krajský soud tento verdikt zrušil. Na dnešním zasedání vypovídali tři poslední soudní znalci.

Pacientka, která dodnes trpí následky nevydařené operace, požaduje trest pro zdravotníky i odškodné. Znalci jeho výši odhadují až na 700 tisíc korun. Operační nástroj musela v těle nosit neuvěřitelných 145 dní.

Zapomenutá špachtle
Zdroj: ČT24

Kvůli bolestem prosila o rentgen. Marně

Když se pár dní po operaci při jiném chirurgickém zákroku přišlo na to, že špachtle mezi nástroji chybí, došly zdravotní sestry k názoru, že se musela omylem vyhodit. Při komplikované operaci nebyl podle instrumentářky čas počítat nástroje, k nimž tehdy ani neexistoval seznam.

Zdeňka Kopečková se mezitím v bolestech opakovaně dožadovala rentgenového snímku. Od lékařů se ale dočkala jen doporučení, aby si vzala lék od bolesti a nenechala se zbytečně ozařovat. Jakmile bylo jasné, že zdravotníci pochybili, nabízeli ženě mimosoudní odškodnění. Ta ale zamířila rovnou k soudu.

Špachtle se odborně jmenuje ekartér

Špachtle, která lékařům slouží pro zpřehlednění prostoru v těle, se odborně jmenuje ekartér. Patří k největším nástrojům, díky nimž si lékaři vytvářejí lepší operační prostor v těle pacienta.

Podle slov Zdeňky Kopečkové se během její hospitalizace přišla za pochybení omluvit jen instrumentářka Dana Staňková. Po zjištění, že pacientka chce celý případ projednat před soudem, se prý primář ironicky vyjádřil, že jí děkuje za publicitu. Proč se mu nepodařilo chybějící nástroj v těle operované nahmatat, vysvětlil primář Aleš Soukal jeho kluzkým povrchem. Není ale zcela jasné, kdo vlastně manipuloval s nástrojem jako poslední.

Ivančická nemocnice po uveřejnění celého případu přijala celou řadu preventivních opatření, aby k podobné situaci nemohlo znovu dojít. Nově existuje přesný seznam nástrojů, který pomáhá instrumentářkám evidovat případné ztráty. Před operací se také pořizuje kontrolní snímek síta, na němž se lékařské nástroje nachází.

Vydáno pod