Masarykova univerzita udělila čestný doktorát profesoru Dadokovi

Brno – V oboru chemie patří profesor Josef Dadok mezi špičkové vědce. Celý život zasvětil rozvoji metody, která zkoumá složení a strukturu molekul živých organismů za pomoci magnetického pole. Zakladatel oboru spektroskopie nukleární magnetické rezonance (NMR) v Československu dnes za svoje zásluhy na Masarykově univerzitě v Brně přijal čestný doktorát. Zároveň se zúčastnil otevření nové laboratoře v brněnském výzkumném institutu CEITEC, která nese jeho jméno.

V šestnácti si přivydělával jako listonoš, od nástupu na vysokou školu je ale jeho život spjatý s chemií. Josef Dadok se stal zakladatelem spektroskopie NMR v tehdejším Československu. V 60. letech se díky němu stalo Československo teprve třetí zemí na světě, kde se spektrometry sériově vyráběly. Dnes mu za jeho celoživotní zásluhy Masarykova univerzita udělila čestný doktorát v oboru chemie. „Z mojí alma mater, brněnské techniky, mi poslali nějaké materiály z dob mého studia. Když jsem četl seznam přednášek, které jsem si za ty čtyři roky zapsal, tak jsem u toho brečel, protože jsem si vzpomněl na tu dobu,“ přiznal špičkový vědec.

Josef Dadok o své vášni k oboru

„Podařilo se mi nastudovat základy oboru už v mládí a pak na vysoké škole na technice jsem měl výborné profesory. Bylo mi dáno, že ty teoretické věci mi šly. Tak se mi podařilo objevit krásu teorie, kterou vypracovali vědci před sto až dvě stě lety přede mnou. Hltal jsem ty poznatky. Vzbudil jsem se ráno ve čtyři hodiny, měl jsem skutečně ty nejlepší knihy z Britského institutu. Studoval jsem, protože jsem chtěl vědět víc a víc.“

V roce 1967 Brno, kde po studiu pracoval, opustil kvůli vědeckému pobytu v USA. Ve Státech po událostech v srpnu 1968 zůstal. Vyvinul supravodivý spektrometr s frekvencí 600 MHz, který byl osm let nejvýkonnějším systémem pro spektroskopii na světě.

Ve Spojených státech se stal emeritním profesorem na Carnegie-Mellon University v Pittsburghu, kde dodnes žije. Získání čestného doktorátu právě od brněnské univerzity pro něj má velký význam. „Je to uznání důležitosti mé práce z města, které bylo mým druhým působištěm kromě Dětmarovic, kam jsem chodil na základní školu. Brno mi přirostlo k srdci a stále je v Americe propaguji. Každému vykládám, jak slavní lidé z Brna pochází – třeba Mendel, Kundera,“ řekl Dadok.

Jméno špičkového vědce nese také Národní NMR centrum Josefa Dadoka ve Středoevropském technologickém institutu CEITEC. Dnes bylo slavnostně otevřeno právě za účasti Josefa Dadoka. „To, že tato laboratoř mohla být vybavena tolika a tak kvalitními přístroji mi říká, že se v Evropě a v České republice něco změnilo. Dřív bylo takové vybavení v Praze, dnes je máme i jinde v České republice. Jako starý Brňák jsem Brnu vždy držel palce a o tom, že laboratoř ponese moje jméno, se mi mohlo jen zdát,“ popsal svoje pocity profesor Dadok.

Spektroskopie se zabývá podrobným studiem struktury biomolekul a jejich časových proměn. Nukleární magnetická rezonance v tomto případě znamená, že se vědci budou zabývat částicemi na atomové úrovni. Využití této metody pomáhá vědcům objasnit, jak fungují živé organismy.

„Určíme prostorové struktury, tedy to, jak jsou atomy rozmístěny v prostoru, a jejich pohyblivost. Můžeme také studovat interakce mezi jednotlivými molekulami například s bílkovinami. Pokud se jedná třeba o alkaloid, který jsme získali z rostliny, tak jsme schopní říct, jakou má ten alkaloid funkci, a jsme schopní navrhnout molekulu, která bude mít tu funkci ještě výhodnější třeba z terapeutického hlediska,“ přiblížil použití spektrometru NMR koordinátor programu strukturní biologie Vladimír Sklenář.