Středním školám v kraji ubude v prvním ročníku čtyři sta míst

Ostrava - Celkem až o čtyři sta míst méně nabídnou od září střední školy v Moravskoslezském kraji studentům prvních ročníků. Změny se dotknou více než 20 středních škol. Hlavním důvodem je podle krajského úřadu stále méně dětí a nenaplněné třídy.

Na jazykovém gymnáziu Pavla Tigrida v Ostravě-Porubě je 33 žáků, prázdných lavic je velmi málo. Od září se ale místo tří prvních ročníků otevřou jen dva.

„Nevím, na základě jakých kritérií bylo rozhodnuto, když naše škola patří dlouhodobě k nejlepším, co se studijních výsledků týče a o školu je velký zájem, více než třetinu žáků máme z jiných okresům“ uvedla ředitelka tohoto gymnázia Zdeňka Průšová.

„Probírali jsme okres vedle okresu, dívali jsme se jednak na to, jak jsou zastoupeny jednotlivé obory v těchto lokalitách, jaká je velká spádová oblast, jaká je naplněnost z minulých let,“ vysvětlovala náměstkyně hejtmana Věra Palková.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Třeba pro Janáčkovu konzervatoř v Ostravě to znamená, že přijde o gymnázium. Studenty do prvního ročníku už nabírat nebude. Například Karel Oleksy učí na gymnázium matematiku a fyziku. Do čtyř let už ale nebude mít koho učit. „Není to příjemné, ale když budu nucen, budu hledat práci jinde, podobně jako další kolegové,“ řekl učitel Oleksy. 

Rušení gymnázia při konzervatoři překvapilo i některé rodiče. Manželé Byrtusovi tam chtěli dát od září syna.

„Syn je zaměřený na chemii a  fyziku a má velmi rád i hudbu. Toto gymnázium mu mělo umožnit, aby se při studiu všeobecných předmětů mohl věnovat i hudbě,“ vysvětlovala Jana Byrtusová, jaký byl přínos spojení konzervatoře a gymnázia.

Ředitelka Soňa Javůrková potvrdila, že ostravská konzervatoř byla právě v tom unikátní, jediná v České republice.

Náměstkyně Palková uvedla, že právě propojení odborných škol s gymnázii kraj utlumuje, a to především s ohledem na úbytek žáků. Nejvíce míst, asi tři sta, zmizí právě z gymnázií. V kraji se to dotkne dvaadvaceti všeobecně zaměřených středních škol. O další stovku míst přijdou odborné školy.

Střední školy v Moravskoslezském kraji mají už několik let nabídku vyšší než poptávku, a to až o čtvrtinu. Před sedmi lety ukončilo povinnou školní docházku asi patnáct tisíc žáků. Loni jich bylo o šest tisíc méně. Demografický vývoj by se mohl zlepšit nejdříve za tři roky.

Vydáno pod