Armáda spásy otevřela Přístav II pro nemocné bezdomovce

Ostrava - Nové zařízení pro handicapované a imobilní lidi bez domova otevřela spolu s ostravskou radnicí Armáda spásy. V České republice je ojedinělé, nese název Domov Přístav II, kapacita je dvacet devět míst. Už teď využívá jeho služeb patnáct klientů.

Pavel Mitrenga začal mít před třemi lety zdravotní problémy a přišel o obě nohy. Několik měsíců trávil střídavě v nemocnici a v léčebně dlouhodobě nemocných.  Pak neměl kam jít. Před koncem roku se nastěhoval do nového zařízení pro handicapované lidi bez domova. A právě to se dnes slavnostně otevřelo.

Zařízení je bezbariérové a plně vybavené pro život imobilních a nemocných lidí. Je jediné v České republice. „Jsme přesvědčeni, že tohle je potřebná služba. Populace bezdomovců zestárla a potřebuje tuto pomoc. Podobných domovů je však třeba více. Chceme o tom jednat na dalších místech v republice,“ uvedl ředitel Armády spásy České republiky Jan Krupa.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

O klienty se v Přístavu II stará pět zdravotních sester, šest pracovníků nebo pracovnic v sociálních službách a dvě sociální pracovnice. „Celkové náklady byly zhruba dvacet pět milionlů kroun, asi dvacet milionů bylo z regionálního operačního programu, zbytek financovalo město Ostrava,“ uvedl náměstek primátora Ostravy Martin Štěpánek.

V budově v Zukalově ulici najdou azyl nejen handicapovaní starší lidé, ale i mladší lidé se sníženou soběstačností a ve špatném zdravotním stavu. Přesto, že Domov Přístav 2 má kapacitu ani ne třicet lůžek, už teď je v pořadníku téměř sedmdesát žadatelů. Armáda spásy by proto chtěla zařízení brzy rozšířit.