Znojmo znovu může nakládat se svým majetkem

Znojmo - Městu se podařilo zmírnit dopady exekučního řízení. Kvůli údajnému dluhu z loňska měla radnice zakázáno nakládat s veškerým majetkem, teď se blokace týká jen jeho části. Problémy, jaké má se zablokováním majetku Znojmo, by se už neměly opakovat. Od Nového roku totiž platí pro obce a města výjimka z exekučního řádu.

Stačilo zapomenout na zaplacení jednoho z mnoha poplatků, třeba i zanedbatelné částky, a města a obce se mohly ocitnout ve velkých problémech. Exekuce jim doslova zmrazily veškerý majetek. To se těsně před koncem roku přihodilo i Znojmu, které se navíc brání, že vymáhanou částku dávno uhradilo. Ačkoliv od Nového roku pro města a obce platí výjimka z exekučního řádu, Znojmo si muselo poradit ještě podle starého postupu.

Rohový dům na ulici Sokolská nedaleko centra Znojma vlastní spolu s městem i Jana Třešňáková z Prahy. Její žaloba o dlužné nájemné způsobila, že soud před několika dny radnici zamezil přístup k veškerému majetku města.

Informace o zablokování majetku města vyděsila radnici hlavně kvůli privatizaci bytů, která je ve Znojmě v plném proudu. To všechno kvůli dlužné částce 150 tisíc korun, o které navíc radnice tvrdí, že je dávno zaplacená. „Exekuce je neoprávněná, my jsme vůči paní Třešňákové všechno včas uhradili,“ bránil město starosta Vlastimil Gabrhel (ČSSD).

Exekutor nakonec zablokování majetku zúžil jen na nemovitosti mimo katastr Znojma. Privatizace bytů proto běží dál. Podobné problémy, jaké řešilo Znojmo, už ale města a obce ve sporech zahájených po letošním 1. lednu nepotkají.

I zanedbatelná částka mohla způsobit problémy

„Při exekučním řízení byla obec postavena na úroveň jakéhokoliv dlužníka. Stačilo, aby se zapomnělo na zaplacení i malé částky, tak se obec dostala do nebezpečí, že nebude moci disponovat se svým majetkem,“ uvedl starosta Rousínova František Havíř (KDU-ČSL), člen rady Svazu měst a obcí, která změnu exekučního řádu iniciovala. V případě zástavy majetku tak obce nemohly majetek prodávat nebo například získat stavební povolení na své pozemky.

Iniciativu Svazu měst a obcí podnítila nedávná exekuce majetku města Prahy včetně Karlova mostu kvůli dluhu vůči bytovému družstvu v Praze 6. „Jednak to na veřejnosti vypadalo velmi špatně, navíc to působilo obrovské komplikace při řízení města,“ řekl Havíř.

Pokud bude na obec uvalena exekuce, její budovy a pozemky nově nebudou zástavou zatíženy. „Novela zařadila mezi výjimky týkající se zákazu nakládání s majetkem kromě státu i kraje a obce,“ potvrdila mluvčí Exekutorské komory ČR Petra Báčová. Ne všichni ale změnu vítají, podle některých kritiků je změna protiústavní.

„Pokud se skutečně jedná o nějaké zanedbatelné platby, na které se v průběhu roku nechtěně pozapomnělo, tak můžeme předpokládat, že obec bude mít vždy dostatek prostředků na jejich uhrazení. Pokud ne v tomto, tak rozhodně v následujícím rozpočtovém období. To je rozdíl od běžných dlužníků, u kterých toto nelze garantovat,“ hájil výjimku František Havíř. Odmítl, že by nespravedlivě zvýhodňovala města vůči jiným dlužníkům.