Výběr filmů japonského festivalu Eiga-Sai bude letos poprvé v Opavě

Opava - Festival japonských filmů Eiga-Sai se letos poprvé koná i v Opavě. Ozvěny festivalu budou od 11. do 16. února v tamním kině Mír reprezentovány sedmi z více než dvaceti festivalových filmů. Vedle Prahy a Opavy uvidí část festivalových titulů také diváci z Plzně a Hodonína.

„Vybrali jsme sedm skvělých a pozoruhodných snímků, které reprezentují historii i současnost japonské kinematografie,“ uvedl dramaturg opavské části festivalu Petr Rotrekl.

Od Imamura Shohei, režiséra slavné Balady o Narajamě, kterému je šestý ročník přehlídky věnovaný, uvidí opavští diváci film Úhoř z roku 1997, Pornografové: Úvod do antropologie z roku 1966 a snímek Hluboká touha po božstvu z roku 1968.

„Trojici Imamurových filmů doprovodí také jeden zajímavý dokument a dva filmy, které reprezentují současnou filmovou tvorbu a jsou zařazeny do sekce Smích prochází žaludkem,“ doplnil Rotrekl. Přehlídka začne snad nejslavnějším japonským filmem všech dob - Sedm samurajů Akiry Kurosawy.

Součástí festivalu bude fotografická výstava TSUKUBA, která je věnovaná centru japonské vědy a výzkumu. Přírodní krásy Země vycházejícího slunce přiblíží výstava plakátů. 12. února, po filmové projekci poetické komedie Brýle od režiséra Ogigami Naoko, která je také o prosté radosti z jídla, se mohou diváci těšit na ochutnávku japonské kuchyně.

„Zasvěceným průvodem japonskou kinematografií nám bude po celou dobu festivalu Robin Shoen Heřman z Česko-japonské společnosti a záštitu nad akcí převzalo Velvyslanectví Japonska v České republice,“ doplnil Rotrekl.